‘Muslimanska braća’: Ostajemo privrženi miroljubivim i umjerenim idejama

Djelovanje 'Muslimanske braće' zabranile su i vlasti Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina (Ilustracija)

Egipatska organizacija Muslimanska braća saopćila je da će ostati privržena miroljubivim i umjerenim idejama, bez obzira na planove Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da je označi kao terorističku organizaciju.

Bijela kuća je jučer saopćila da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa namjerava Muslimansku braću staviti na listu stranih terorističkih grupa, navodi Anadolija.

Trump se 9. aprila sastao s egipatskim predsjednikom Abdel Fattahom el-Sisijem i razgovarao o “prijetnji” koju predstavlja ova organizacija.

Iz Bratstva su saopćili da su iznenađeni tendencijom Trumpove administracije da staje na stranu represivnih diktatura na Bliskom istoku, umjesto da se zalaže za vrijednosti i principe koje propagira i Amerika.

‘Nastavit ćemo još jače’

“Mi ćemo nastaviti djelovati u skladu s našim miroljubivim i umjerenim idejama. Muslimanska braća će nastaviti još jače”, navodi se u saopćenju.

Ta organizacija osnovana je 1928. godine u Egiptu, a njeno djelovanje je u toj zemlji zabranjeno nakon vojnog udara 2013. godine kojim je s vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohamed Morsi.

Pored Egipta, djelovanje Muslimanske braće zabranile su i vlasti Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina.

Izvor: Agencije