Muslimanke u Britaniji teže do posla

Sve je evidentniji porast rasizma prema muslimanima i muslimankama (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Amin

LONDON – Nakon niza općih pokazatelja porasta islamofobije u Britaniji pojavila se i nova studija Univerziteta u Bristolu utemeljena na naučnim dokazima koji potvrđuju probleme diskriminacije sa kojima se suočavaju britanske muslimanke na tržištu rada.

Prema studiji, muslimanka u Britaniji ima 71 posto manje šanse za zaposlenje od bjelkinja kršćanki.

Nusseibah Harun sa kolegicama na poslu [Al Jazeera]

Pored toga, medijsko povezivanje “terorističkih” akcija u Evropi i islamskom svijetu sa “islamskim radikalizmom” permanentno muslimane čini metom, pored toga da je u Evropi sve veća zabrinutost od pridruživanja muslimanke omladine redovima grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), što je još jedna stvar koja je proizvela novu vrstu fobije, a to je fobija od „evropskih džihadista.“

Dr. Khatab – koji u svojoj studiji optužuje medije i britanske istraživačke centre za islamofobiju – završava priznanjem da sve evidentniji porast rasizma prema muslimanima i muslimankama, pokazuje uspjeh žestoke medijske kampanje koju vode pojedini mediji, političari i rasisti protiv njih, što nailazi na odjek. 

U Britaniji živi između dva i po do tri miliona muslimana. Većina muslimana živi u glavnom britanskom gradu Londonu, dok ostatak naseljava druge gradove. Posljedice sukoba na Bliskom istoku i muslimanskom svijetu ne mogu ih zaobići i zbog toga plaćaju ogromne cijene.

Izvor: Al Jazeera