Oglasi

Muslimanke u Britaniji teže do posla

Studija Univerziteta u Bristolu pokazuje da muslimanke u Britaniji imaju 71 posto manje šansi za posao od kršćanki.
Sve je evidentniji porast rasizma prema muslimanima i muslimankama Al Jazeera

Piše: Mohammed Amin

LONDON – Nakon niza općih pokazatelja porasta islamofobije u Britaniji pojavila se i nova studija Univerziteta u Bristolu utemeljena na naučnim dokazima koji potvrđuju probleme diskriminacije sa kojima se suočavaju britanske muslimanke na tržištu rada.

Prema studiji, muslimanka u Britaniji ima 71 posto manje šanse za zaposlenje od bjelkinja kršćanki.


Khattab: Medijski pritisak na muslimane u
Velikoj Britaniji [Al Jazeera]

Dr. Nabil Khattab, autor studije i profesor na Univerzitetu u Bristolu, rekao je za Al Jazeeru da je njegov istraživački tim u izradi studije isključio sve diferencijacije i druge statističke varijable koje bi mogle utjecati na preciznost rezultata. Naučnom metodom došli su do pokazatelja da muslimanka u Britaniji ima 71 posto manje šanse prilikom zaposlenja od kršćanke bjelkinje, te da je jedino naučno i statističko objašnjenje za ovakav rezultat rasna diskriminacija poslodavaca prilikom zapošljavanja muslimanki.

Različita iskustva

Nusseibeh Harun, muslimanka koje je odnedavno počela tražiti posao, iznijela je za Al Jazeeru probleme sa kojima se susreće već tri godine od kako pokušava pronaći posao. Iako je aplicirala na mnogo mjesta zajedno sa svojim prijateljicama s kojima je diplomirala na istom koledžu i imaju jednake kvalifikacije, prema njenim riječima, sve su  dobile priliku za posao u bankarskom sektoru osim nje. Smatra da je razlog za to zapravo njen izgled.

Nasuprot tome, Nabila al-Nashr odbacuje tvrdnje o bilo kakvom obliku diskriminacije. Za Al Jazeeru je izjavila da se ne slaže sa rezultatima ove studije te da is svog ličnog iskustva može reći da se nije susrela sa ikakvim problemima  prilikom zapošljavanja niti se osjeća diskriminirano zbog svog hidžaba. Upravo suprotno, obavila je nekoliko uspješnih razgovora za posao. Primljena je na posao u četiri engleske škole i radila je kao učiteljica. 

Ova muslimanka koja živi u Britaniji kaže da ima veoma dobre odnose sa svojim kolegicama Britankama, te nema nikakvih problema. Nabila je naglasila da su njene kompetencije razlog zbog kojeg je primljena na posao, te da se osjeća veoma pozitivno u pogledu svoje budućnosti u Britaniji bez obzira na to što nosi hidžab, kao i da joj njen izgled nije predstavljao nikakvu prepreku prilikom pronalaska posla i ostvarivanja uspjeha.

Osvrćući se na ovakve oprečne stavove, dr. Khatab kaže da pojedinačni slučajevi nisu mjerilo i na njih se ne može osloniti. Najbolji pokazatelji prave slike su naučne studije. Ističe da je sprovedena studija zasnovana na uzorku od 2.643 ispitane žene. Od tog broja njih 447 su muslimanke. Rezultati ispitivanja jasno su pokazali da postoji očigledna rasna diskriminacija.

Sklapanje brakova

Dr. Khatab navodi i rezultate jedne druge studije koja je nedavno provedena u Velikoj Britaniji. Studija se bavila procentom Britanki koje pristaju ući u bračnu vezu sa pripadnicima drugih religija. Objasnio je da su rezultati te studije potvrdili ono do čega je došao i on u svom istraživanju vezano za problem diskriminacije, s obzirom da je studija otkrila kako Britanke smatraju muškarce muslimane kao najnepoželjniju vjersku skupinu za stupanje u brak. 

Rezultati ove studije dolaze u vrijeme kada se muslimani u Britaniji i Evropi generalno suočavaju sa neviđenom medijskom kampanjom usmjerenom protiv njih.


Nusseibah Harun sa kolegicama na poslu [Al Jazeera]

Pored toga, medijsko povezivanje "terorističkih" akcija u Evropi i islamskom svijetu sa "islamskim radikalizmom" permanentno muslimane čini metom, pored toga da je u Evropi sve veća zabrinutost od pridruživanja muslimanke omladine redovima grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), što je još jedna stvar koja je proizvela novu vrstu fobije, a to je fobija od „evropskih džihadista.“

Dr. Khatab - koji u svojoj studiji optužuje medije i britanske istraživačke centre za islamofobiju – završava priznanjem da sve evidentniji porast rasizma prema muslimanima i muslimankama, pokazuje uspjeh žestoke medijske kampanje koju vode pojedini mediji, političari i rasisti protiv njih, što nailazi na odjek. 

U Britaniji živi između dva i po do tri miliona muslimana. Većina muslimana živi u glavnom britanskom gradu Londonu, dok ostatak naseljava druge gradove. Posljedice sukoba na Bliskom istoku i muslimanskom svijetu ne mogu ih zaobići i zbog toga plaćaju ogromne cijene.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.