Muslimanka zbog hidžaba nije dobila posao u Indiji

'Moj je izbor da se pokrijem', kaže Zoya (Arhiva)

Indijska socijalna radnica kaže kako nije dobila posao u sirotištu u New Delhiju jer je poslodavac smatrao da zbog hidžaba izgleda kao muslimanka.

„Sve je išlo bez problema, razmijenili smo mnogo emailova. No, prije nekoliko dana sam dobila email u kojem piše: ‘Žao mi je što Vam moram reći da i sa udaljenosti od kilometar izgledate kao muslimanska gospođa zbog Vaše odjeće“, kaže za Al Jazeeru Nedal Zoya, koja je diplomirala na Tata Institutu za društvene nauke u Mumbaiju.

Ovaj komentar odnosio se na njen hidžab.

Nakon što su ona i još nekoliko kandidata odabrani za završne testove za posao socijalnog radnika u Sirotištu za djevojčice Delhi, predsjednik i izvršni direktor sirotišta Harish Varma zatražio je Zoyi da pošalje svoju fotografiju i ispuni test na internetu.

Varma joj je sugerirao da skine hidžab kao jedan od preduvjeta za nastavak procesa razgovora za posao. Nakon što je to odbila, Varma joj je poslao email u kojem je kazao da je šokiran saznanjem da je za nju „ prioritet konzervativni islam, a ne čovječnost“, te kako je „svo njeno visoko obrazovanje bilo uzaludno“.

Al Jazeera je imala uvid u emailove Varme i Zoye. Direktor je pisao kako neće dozvoliti nikakve vjerske aktivnosti u sirotištu. Zoya je kasnije saznala kako je druga muslimanka sa „modernim razmišljanjem“ dobila posao.

„Ne smatram ovo odbijanjem, niti sebe žrtvom. Moj motiv je bio stvaranje svijesti o tome jer nisam jedina koja se bori sa ovakvom diskriminacijom. Ljudi moraju, ako ništa, razgovarati o ovakvim stvarima kako se diskriminacija na osnovu vjere i izgleda može razmatrati“, istakla je Zoya.

Ustavne garancije slobode vjere

Lokalni mediji navode kako je Saurabh Bharadwaj, član Zakonodavne skupštine Delhija i član vladajuće stranke Aam Aadmi, kazao kako će njegova Vlada poduzeti akcije protiv Varme ukoliko Zoya preda zvaničnu žalbu. Dodaje kako indijski Ustav ne dozvoljava diskriminaciju na osnovu vjere.

Varma je kazao za Al Jazeeru kako je odluka donesena na osnovu Zoyine sposobnosti za posao te da odgovarajući kandidat treba biti „sekularan“.

„Mi smo sekularna država, ne dajemo prednosti ljudima na osnovu njihove vjere i zato želim da moje sirotište bude slobodno od vjere. Moja vjera je čovječnost i tačno je kako ne želim nikakav vjerski utjecaj u mojoj organizaciji“, dodao je.

Ustav Indije garantira slobodu ljudima koji propagiraju, prakticiraju i prikazuju svoju vjeru.

Zoya vjeruje kako je ovo dokaz jačanja islamofobije u Indiji i kako može utjecati na budućnost muslimana u toj državi. Muslimani čine 14 posto od 1,3 milijarde stanovnika ove države.

„Moja marama je dodatak mojoj hrabrosti i samopouzdanju i potpuno je moj izbor da pokrijem glavu“, istakla je.

Izvor: Al Jazeera