Muslimani više ne vjeruju njujorškoj policiji

King reakciju muslimana nazvao "sramotnom" (EPA)

Aktivisti u New Yorku, kojima je dosadilo desetogodišnje policijsko špijuniranje bezazlenih detalja muslimana u ovom gradu, sada pokušavaju odvratiti građane da direktno govore sa policijom o svojim brigama o terorizmu. Ova kampanja bi mogla dodatno zategnuti odnose dvije grupe, prenosi agencija AP.

Vođe muslimanske zajednice sada otvoreno obučavaju ljude kako da identificiraju policijske doušnike, te ih ohrabruju da uvijek prvo razgovaraju sa advokatima prije kontakta sa vlastima, te podsjećaju one koji već sarađuju sa vlastima da oni imaju pravo promijeniti mišljenje. Neki članovi zajednice već planiraju demonstracije za narednu sedmicu.

Neki zvaničnici vlade koriste ovakvo ponašanje kao dokaz da muslimani ne sarađuju u borbi protiv terorizma, te opravdavaju agresivne taktike špijuniranja, dok mnogi u muslimanskoj zajednici smatraju da je ovaj način zaštite potreban kako ne bi upali u klopku tajnih policijskih nastojanja da ulove teroriste.

Kao rezultat svega, jedna od najvećih muslimanskih zajednica u SAD, u gradu koji je dvaput napadnut, a bio meta planiranja napada više puta, uhvaćena je u spiralu nepovjerenja sa najvećim policijskim odjeljenjem u državi: Policija New Yorka (NYPD) špijunira muslimane, zbog čega oni manje vjeruju policiji. Time se utvrđuje vjerovanje da je zajednica ćutljiva i izdvojena, vjerovanje za koje trenutni i bivši zvaničnici NYPD-a kaže da je ključni razlog za špijuniranje.

Edukacioni programi

Kampanja slijedi istragu AP-a kojom je otkriveno da je NYPD odaslala policajce u civilnoj odjeći da prisluškuju muslimanske zajednice, često bez ikakvog dokaza loših djela. Restorani u kojima su muslimani jeli su navođeni i fotografirani. Stotine džamija su bile pretresene, a u desecima su bili špijuni među vjernicima. Policija je koristila informacije kako bi kreirala etničke baze podataka o dnevnom životu u muslimanskim četvrtima.

Mnogi od ovih programa su razvijeni uz pomoć CIA-e.

Na posljednjoj sesiji „Znaj svoja prava“ za studente koledža u Brooklynu, neko je postavio pitanje zašto muslimani, koji nemaju ništa kriti, trebaju izbjegavati razgovore sa policijom.

„Većinom je riječ o ispipavanju terena,“ odgovorio je Ramzi Kassem, profesor prava na gradskom Univerzitetu u New Yorku. „Tako je najsigurniji način, za vas, vašu porodicu i vašu zajednicu, da ne odgovarate na pitanja.“

Republikanski predstavnik New Yorka Peter King je kazao kako je ovakva reakcija muslimanske zajednice „sramotna“.

Muslimanske grupe su ranije organizirale edukacione programe širom države u kojima su objašnjavala zakonska prava pojedinaca, kao što je kada moraju dati lični dokument policajcu i kada mogu odbiti odgovoriti na pitanja policije. Kalifornijski ogranak državne muslimanske organizacije je kreirao poster u kojem se muslimani upozoravaju da ne razgovaraju sa FBI. Državna organizacija je odmah tražila od svog ogranka da ukine poster.

U New Yorku, priče AP-a o NYPD i internim policijskim dokumentima razljutili su neke muslimane i dostavili dokaze o taktikama na koje su oni sumnjali da se koriste kako bi ih pratili cijelo vrijeme. Ova otkrića su pojačala kampanje protivljenja u New Yorku.

Nedavno podijeljena brošura sa pravnog fakulteta gradskog univerziteta u New Yorku upozoravala je ljude da budu oprezni kada ih kontaktira osoba koja propagira nasilje protiv SAD ili govori o terorističkim organizacijama, previše dobronaklono ili agresivno. Prema brošuri, ta osoba bi mogla biti policijski doušnik.0

„Budite veoma oprezni u kontaktu sa policijom“, navodi se u brošuri. „Ukoliko je osoba doušnik, policija može ništa ne uraditi. Ukoliko osoba nije doušnik i vi ga prijavite, posljedice bi mogle biti užasne“.

Rastući skepticizam ka policiji utječe na odnose zajednice sa svim nivoima snaga sigurnosti u širokom spektru problema, ne samo sa protivterorističkim programima NYPD-a. Interakcija sa stvarnim operativcem mogla bi proći neprijavljena kod snaga sigurnosti zbog pretpostavke da operativac zapravo radi za NYPD- Žrtva nasilja u porodici ili nasilja na ulici bi mogla biti u situaciji da ne vjeruje dovoljno policiji kako bi je zamolila za pomoć.

Stvaranje razdora

Penzionisani agent FBI-ja iz New Yorka Dan Borelli kazao je kako je sakupljanje informacija ključno za rad policije, ne samo za slučajeve terorizma. No, dodao je kako to može biti negativno kada ljudi osjete da se njihova prava krše.

„Kada se to desi, onda su ovakvi programi kontraproduktivni jer dolazi do smanjenja povjerenja i stvaranja razdora između zajednice i policije“, kazao je Borelli, sada konsultat za sigurnost za Soufan Group.

Od napada 2001. godine, NYPD, zvaničnici gradske administracije i federalne snage sigurnosti provele su godine gradeći dobre odnose sa muslimanskom zajednicom u New Yorku, govoreći kako su muslimani značajni partneri u borbi grada protiv terorizma.

No u nekim slučajevima, članovi zajednice koji su nazivani partnerima i čak bili na večeri sa gradonačelnikom Michaelom Bloombergom su tajno praćeni od strane NYPD-a ili su radili u džamijama gdje je policija imala doušnike, pokazuju tajni dokumenti NYPD-a do kojih je došla AP.

Muslimanska zajednica traži nezavisnu istragu svih operacija NYPD-a i CIA-e unutar ove zajednice.

Izvor: Agencije