Muslimani u SAD-u: Humanitarna kampanja za porodice žrtava u sinagogi

U napadu koji je Robert Bowers izveo u Pittsburgu, poginulo je 11 osoba, a šest je ranjeno (EPA)

Muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama osudili su napad na sinagogu u Pittsburghu, izveden u subotu, i pokrenuli kampanju pomoći porodicama stradalih, javlja Anadolija.

Vijeće muslimanskih organizacija u SAD-u (USCMO) i Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) uputili su reakcije na napad.

U saopćenju USCMO-a osuđen je napad.

”Porodicama stradalih najdublje izražavamo saučešće. Želimo istaknuti kako su u našim mislima i molitvama ranjeni, kao i jevrejska zajednica koja je potresena ovom lošom viješću”, istaknuto je.

Safdar Khwaja, iz CAIR-a, napad je nazvao kukavičkim te dodao kako napad na sinagogu, koju su posjećivali više puta, krajnje uznemirujući i zastrašujući.

”Ovakva teroristička aktivnost nas sve pogađa. Naša vrata su uvijek otvorena komšijama koju prolaze kroz ovu tragediju, a kojima izražavamo punu podršku“, izjavio je Khwaja.

Smatra kako je istovremeno riječ o napadu na američke vrijednosti i ljudske principe.

Napadač Robert Bowers

”Moramo se okupiti kako bismo našem društvu vratili civilizacijske vrijednosti. Pozivamo sve zvaničnike da, sve odgovorne za ovaj teroristički čin, izvedu pred lice pravde“, dodao je Khwaja.

S druge strane, brojni muslimani u SAD-u pokrenuli su humanitarnu kampanju ”Muslimani se ujedinjuju za žrtve napada na sinagogu u Pittsburgu”, čiji je cilj prikuptii novac za porodice smrtno stradalih i ranjenih.

Sredstva od 25.000 dolara, koja su bila cilj, prikupljena su za samo šest sati, a do sada je prikupljeno više od 75.000 dolara.

”Mi, američki muslimani, pružamo ruku pomoći za porodice ranjenih ili poginulih u napadu. Želimo poslati poruku milosti i na zlo odgovoriti dobrim, kako nam vjera i propisuje“, istaknuto je na stranici na kojoj je kampanja pokrenuta.

U napadu koji je američki državljanin Robert Bowers (46) izveo u Pittsburgu, poginulo je 11 osoba, a šest je ranjeno. Među ranjenima su četiri policajca.

Izvor: Agencije