Muslimani u Indiji protiv dolaska Rushdieja

Rushdiejev roman iz 1988. Satanski stihovi mnogi muslimani su ocijenili svetogrđem i uvredom (EPA)

Muslimanske vođe u Indiji zatražile su od vlasti da piscu Salmanu Rushdieju zabrane ulazak u zemlju gdje bi trebao prisustvovati književnoj manifestaciji, obnavljajući višedecenijski spor oko djela tog dobitnika Bookerove nagrade.

Rushdiejev roman iz 1988. Sotonski stihovi mnogi muslimani su ocijenili svetogrđem i uvredom te pozivali na njegovo ubistvo, natjeravši pisca da se skriva dugi niz godina. Nakon toga boravio je u Indiji, ali su njegova djela u toj državi ipak zabranjena.

“Indija je zemlja gdje se poštuju osjećaji svake zajednice i kaste i zato se takvim ljudima ne treba dopustiti ulazak u zemlju” rekao je za agenciju Reuters istaknuti muslimanski vođa Maulana Khalid Rashid Farangi Mahali.

Njegovi su komentari slični komentarima drugih muslimanskih zvaničnika koji tvrde da je Rushdie vrijeđanjem poslanika Muhameda uvrijedio desetine miliona vjernika.

Pisac je, reagirajući na zahtjeve da mu se zabrani ulazak u Indiju, na Twitteru napisao: “Samo da se zna, viza mi ne treba”.

Smrtna presuda

Rushdie je rođen u Indiji, a Bookerovu nagradu za najbolji roman u oblasti fantastike dobio je 1981. za knjigu Djeca ponoći, koja je alegorijska priča o rođenju moderne indijske nacije Rushdieju je za roman Djeca ponoći 1993. godine dodijeljena počasna nagradu Booker svih Bookera.

Iranski vjerski vođa Ruhollah Khomeini 1989. godine fetvom je izrekao smrtnu presudu, te obećao nagradu od četiri miliona dolara za njegove ubice.

Suočen sa prijetnjama smrću Rushdie se skriva gotovo čitavu deceniju uz pomoć britanske vlade i policije, pojavljujući se samo ponekad u javnosti. Ipak, 1998. godine tadašnji predsjednik Irana Muhamed Hatimi je povukao fetvu.

U Indiji živi 1,2 milijarde ljudi, a muslimana je 13 posto. Rushdie bi trebao prisustvovati najvećem azijskom književnom festivalu u Jaipuru koji se održava od 20. do 24. januara.

Izvor: Agencije