Muslimani u Britaniji: Vlada podstiče islamofobiju

Islamska udruženja smatraju da su muslimani nepravedno izdvojeni (EPA)

Udruženja britanskih muslimana optužila su danas tamošnju vladu da je preuzela retoriku od krajnje desnice i da podstiče islamofobiju, jer su ministri uputili pismo na adrese više od 1.000 imama, tražeći od njih da objasne vjernicima kako je islam saglasan sa pripadnošću Velikoj Britaniji.

U pismu koje je u petak uputio ministar za lokalnu samoupravu i zajednice  Eric Pickles, zatraženo je od imama da objasne muslimanima kako islam može da bude dio britanskog identiteta, navodeći da su oni imali obavezu da učine više u borbi protiv ekstremizma i propovjedanja mržnje, prenijela je agencija Reuters.

Antiislamska retorika

Islamska udruženja smatraju da su muslimani nepravedno izdvojeni.

“Pismo ima sva obilježja veoma lošeg prosuđivanja, što se uklapa u antislamsku retoriku koja govori o nama i njima”, naveo je Tala Ahmad iz Savjeta muslimana Britanije.

Zategnutost odnosa sa muslimanskom zajednicom posljedica je procjene snage sigurnosti da je napad ekstremista u Britaniji veoma izgledan, poslije nedavnih terorističkih akcija u Francuskoj.

Zamjenik generalnog sekretara Savjeta muslimana Harun Kan najavio je da će se ova organizacija zvanično žaliti vladi.

“Da li to Pickles ozbiljno sugeriše, kao što to čine krajnji desničari, da su muslimani i islam sami po sebi odvojeni od britanskog društva?”, rekao je Kan.

Izvršni direktor Fondacije , Mohammed Shafiq, ocjenio je da je pismo činjenično netačno i tipično za vladu koja gleda na muslimane isključivo kroz prizmu terorizma i sigurnosti.

Poseban teret

Najviši muslimanski činovnik u britanskoj vladi, Sajid Javid, rekao je da muslimani nose poseban teret u istrazi ekstremizma.

“Moramo pokazati našim mladim ljudima, koji mogu biti na meti (ekstremizma) da ekstremisti nemaju šta da im ponude i pokazati ovim ljudima da u džamijama nema mjesta mržnji”, kazao je Javid.

Britanski premijer David Cameron ocjenio je da je pismo razumno i pametno sročeno.

“Svako ko iskreno pročita pismo i ima problem sa tim, onda zaista ima problem”, naveo je on.

U Britaniji živi oko 2,8 miliona muslimana, a poslije napada u Francuskoj policija je pojačala mjere sigurnosti i nadzor džamija, zbog čega su muslimanske zajednice reagovale ocjenom da ih vlasti zastrašuju.

Izvor: Agencije