Muslimani traže da naoružani stražari stoje ispred džamija

Australijsko nacionalno vijeće imama spremno je platiti stražarima, koji bi nosili pištolje, da stoje ispred vjerskih objekata  (EPA)

Muslimani u Australiji traže da naoružani stražari stoje ispred džamija i islamskih škola kako bi ih zaštitili od ekstremnih desničara.

Predstavnici muslimanske zajednice u toj zemlji smatraju da je takva mjera potrebna kako bi se muslimani osjećali sigurnijima, prenosi Anadolija.

Australijsko nacionalno vijeće imama (ANIC) spremno je platiti stražarima, koji bi nosili pištolje, da stoje ispred vjerskih objekata kako bi muslimane zaštitili od prijetnji ekstremnih desničara.

Napad na Novom Zelandu

Glasnogovornik ANIC-a Bilal Rauf izjavio je da su jevrejske škole i sinagoge uradile isto širom Australije tokom posljednjih deset godina, dodajući da se ta inicijativa već razmatra i u slučaju muslimana.

“Događa se da su džamije, sinagoge i crkve na meti vandala, a vjernici su tada gotovo bespomoćni jer su im okrenuti leđima”, rekao je Rauf novinarima.

Dodao je da su sve učestalije rasprave o sigurnosnim pitanjima djelomično posljedica napada na džamije u Christchurchu na Novom Zelandu, u kojima je 15. marta tokom molitve petkom ubijeno najmanje 50 ljudi.

Izvor: Agencije