Muslimani obilježavaju Ramazanski bajram

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od najsvetijih blagdana muslimana, koji nastupa jutarnjim klanjanjem bajram-namaza.

Vjernici s posebnom radošću i duhovnošću dočekuju ovaj muslimanski blagdan, koji dolazi nakon ramazana, mjeseca muslimanskog posta.

Bajram je stoga dan veselja, radosti u srcima za sve muslimane koji su tokom ramazana iskazivali predanost Bogu postom.

Središnja svečanost povodom nastupanja Ramazanskog bajrama održana je, u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u prisustvu velikog broja vjernika, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu i poruku uputio reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, koji je poručio da su muslimani zajednica obvezana na dobra djela, uvijek i svugdje, i na hrabro suprotstavljanje zlu, ma gdje se s njim suočili.

“Ova zajednica muslimana podigla se iz očaja potlačenih. Islam nam je vratio dostojanstvo i učinio nas jednakim pred Bogom i zakonom, naučio nas putu boljeg ostvarenja društva, društva jednakih prilika za sve… Mnogo je krvi proliveno i žrtava podneseno dok smo to postigli. Za ovu zajednicu valja se boriti i istrajavati u toj borbi, čuvajući je od uzurpatora sa bilo kojeg mjesta. I danas se sjećamo šehida Bedra i Uhuda, Bosne, Srebrenice i Prijedora koji su pali da bi se putovanje nastavilo i da bismo živjeli slobodno u svojoj vjeri. Neka sjećanje na njih bude trajna inspiracija kako bismo došli do cilja do kojeg se ne može bez iskrene vjere doći”, kazao je reis Kavazović.

Osvrnuo se i na pojavu dehumanizacije pojedinih muslimanskih društava u posljednje vrijeme, rekavši kako treba biti na strani onih koji kažu kako je najveća borba učiniti ljude sretnim, dati im nadu i napraviti društvo dobrih prilika za sve ljude.

“Tu je potrebna požrtvovanost i odricanje, to je veliki izazov za sve, da krenemo u pravcu izgradnje našeg društva”, poručio je Kavazović.

Reis Kavazović: Pokazati odgovornost

Reis je potom podsjetio da su obitelj, roditelji i djeca na vrhu ljestvice i kako briga o njima ne smije biti gurnuta u stranu.

“Danas posebno istaknimo izvršavanje obaveza prema onima prema kojima smo odgovorni, od porodice do države. Govorimo o reformama kao da su potrebne nekom drugom, a ne nama. Nema sumnje da to nije moguće bez zajedničkog truda i žrtava svih, ali teret mora biti raspoređen prema sposobnostima svakog člana društva da ga ponese. Najbolje održavanje kuće je ono koje je konstantno. Apeliram na snažniji iskorak prema reformama koje će donijeti mogućnost mladima da kreiraju svoju budućnost. Moramo se početi kretati, jer kretanje relaksira i oslobađa od stresa”, rekao je reis.

Podsjetio je da je sutra u Bosni i Hercegovini, drugog dana Ramazanskog bajrama, Dan šehida i pozvao na posjetu njihovim domovima i zajedničku dovu na prisjećanje na njihovu veliku žrtvu.

“Budimo uz ljude u nevolji, slabe, siromašne i bolesne. Zaštitimo nejač, pružimo priliku mladima, sklapajmo prijateljstva, zalažimo se za istinu, izbjegavajmo svađe i prepirke u onome u čemu nema koristi, a šteta je velika, sklapajmo veze među ljudima i narodima. Moli Boga da nas učini snažnim da se suprotstavimo svakom zlu i da nam da mudrost da živimo u slozi sa svojim komšijama”, poruke su koje je uputio reis Kavazović.

Na kraju je čestitao Bajram riječima: Bajram šerif mubarek olsun.

Mnogi običaji vezani uz Bajram

Za muslimane u Bosni i Hercegovini i regiji Ramazanski bajram je tradicionalni i obiteljski blagdan, posebno njegov prvi dan, rezerviran za obiteljska okupljanja i slavlja koja počinju od ranih jutarnjih sati, nakon klanjanja bajram-namaza. Bajram je i blagdan koji podsjeća i upućuje na vrijednosti obiteljskog života, zajedništva i ljubavi prema bližnjem.

Bajram je i blagdan kad muslimani pokazuju solidarnost prema drugim ljudima, polazeći od prijatelja, susjeda, bilo da su muslimani ili neke druge vjere. Susjedi se obilaze, posjećuju, časte tradicionalnim bajramskim specijalitetima, među kojima tradicionalno centralno mjesto zauzima bajramska baklava. Stoga se bajramska slavlja oduvijek smatraju značajnim za ukupan ambijent u kojem žive muslimani.

Za Bajram se veže još jedan običaj ovdašnjih muslimana, a to je da posjećuju i obilaze svoje umrle, odlazeći na mezarja gdje se mole za njihove duše.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je odredila drugi dan Ramazanskog bajrama kao Dan šehida, kada će mnogi posjetiti šehidska mezarja diljem Bosne i Hercegovine.

Bajram u regiji

Jedan od dva najveća islamska praznika – Ramazanski bajram, počeo je jutros klanjanjem bajram-namaza, molitve karakteristične za bajramske praznike, i u svim džamijama širom regije.

Bajram-namaz jutros je klanjan u Ferhat-pašinoj džamiji u Banjoj Luci, prvi put nakon njene obnove, odnosno prvi put od 1992. godine.

I u više od 130 džamija u Crnoj Gori klanjan je bajram-namaz.

Središnja manifestacija u Makedoniji održana je u Mustafa-pašinoj džamiji u Skoplju. I u ostalim džamijama u Skoplju i drugim gradovima diljem Makedonije bajram-namazu prisustvovao je veliki broj vjernika islamske vjeroispovijesti. 

Klanjanjem bajram-namaza i u Srbiji počelo je obilježavanje Ramazanskog bajrama. Samo na području Sandžaka bajram-namaz je obavljen u više 200 džamija i mesdžida.

Više stotina vjernika okupilo se u Beogradu u Bajrakli džamiji, gdje je bajram-namaz predvodio muftija Muhamed ef. Jusufspahić. On se tokom bajramske hutbe posebno osvrnuo na migrante iz Sirije i Iraka u Srbiji.

“Puno je naše braće i sestara koje su protjerali zlobnici iz njihovih domovina. Koliko nas je ovdje, svako im je mogao ponešto odnijeti tamo na željezničku stanicu gdje su razapeli šatore. Svaki dan neko može odneti nešto. Odgovorni smo onim što možemo”, rekao je ef. Jusufspahić.

Na području Kosova, središnja manifestacija je održana u Sultan Mehmet Fatih džamiji u Prištini, gdje je pred više od 1.000 vjernika namaz predvodio Sabri ef. Bajgora, glavni imam Islamske zajednice Kosova.

U zagrebačkoj džamiji na bajram-namazu okupilo se više od 2.000 vjernika. Osim u glavnoj, klanjalo se i u pomoćnim dvoranama, a hutbu je predvodio zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović. Cijeli događaj prenosila je uživo nacionalna televizija.

Izvor: Al Jazeera i agencije