Muslimani na misama širom Francuske

Pet dana nakon ubojstva katoličkog svećenika koje je potreslo Francusku, brojni muslimani su u nedjelju dolaskom u crkve na misu i u novinskim kolumnama izrazili protivljenje naoružanim skupinama.

Tako ih je u katedrali u Rouenu bilo više od stotinu, zajedno s oko 2.000 katoličkih vjernika koji su došli na zadušnicu za velečasnog Jacquesa Hamela, 85-godišnjeg svećenika kojeg su u utorak u crkvi Saint-Etienne-du-Rouvray zaklala dvojica 19-godišnjaka, za što je odgovornost preuzela skupina ISIL.

“Ljubimo svakog, ne mrzimo nikoga”, moglo se pročitati na transparentu koji je u crkvi izvjesila muslimanska zajednica.

“Dolazak muslimana je hrabar čin i poruka mira. Ovime pokazujete da ne prihvaćate ubijanje i nasilje u Božje ime. Kao što smo čuli iz vaših usta, a znamo da govorite iskreno, to nije islam”, istaknuo je nadbiskup Rouena, mons. Dominique Lebrun.

U međuvremenu je i premijer Manuel Valls izjavio kako je islam našao svoje mjesto u Francuskoj, ali i da, pred usponom naoružanih skupina, hitno treba postići pakt s tom drugom najrasprostranjenijom religijom u toj državi.

Ekumenski susreti

Za ubijenog svećenika Hamela u lokalnoj zajednici se zna da je pomagao muslimane te da je ustupio zemljište za gradnju džamije i njegovao bliske odnose s tamošnjim imamom.

U Bordeauxu je imam džamije Tareq Oubrou posjetio crkvu Notre-Dame u pratnji izaslanstva s desetak vjernika.

U Nici, gdje je 14. srpnja ISIL izveo napad u kojemu su 84 osobe poginule, a 435 je ozlijeđeno, među njima i brojni muslimani, crkvu Saint-Pierre-de-l'Ariane posjetio je imam Otman Aissaoui i skupina vjernika.

“Zajedništvo je odgovor na ove užasne i barbarske čine”, istaknuo je imam Aissaoui.

Svi su odgovorili na prvi takav poziv Francuskog islamskog vijeća koji je upućen i u Italiji, gdje su, od Milana do Palerma na Siciliji, manja izaslanstva imama, čelnika i vjernika, dolazila u crkve.

Ovom inicijativom praktični muslimanski vjernici pokazuju da prekidaju s dosadašnjom praksom po kojoj nerado istupaju u javnosti, što im je zamjereno nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo prošle godine.

Izvor: Agencije