Muslimani i kršćani na američko-meksičkoj granici zajedno se mole za mir

Sve je počelo u aprilu ove godine, kada se grupa muslimana odlučila pridružiti kršćanskim vjernicima (EPA)

Grupa muslimana i kršćana svakog mjeseca na američko-meksičkoj granici, u blizini San Diega, organizira zajedničku molitvu za suživot i mir u svijetu.

Sve je počelo u aprilu ove godine, kada se grupa muslimana odlučila pridružiti kršćanskim vjernicima te su otad jednom mjesečno počeli održavati, kako su je nazvali, zajedničku molitvu, prenosi Anadolija.

Kako piše Religion News Service (RNS), nerijetko se muslimanskim i kršćanskim vjernicima u molitvi pridružuju i Jevreji, kao i druge osobe koje na sebi svojstven način žele podržati tu inicijativu za mir i solidarnost u svijetu.

‘Mjesto ljudskih susreta’

John Fanestil, pastor Metodističke crkve u San Diegu, rekao je novinarima da ta međureligijska solidarnost može biti primjer drugim zajednicama kako bi osnažile dijalog i saradnju.

“Ovo je mjesto ljudskih susreta, prijateljstva, miroljubivih odnosa, zajedništva, solidarnosti”, kazao je Fanestil, osudivši slučajeve deportacije hiljada Meksikanaca.

Sonia Garcia, osnivačica Udruženja Latino-muslimani iz San Diega, poručila je da je ta inicijativa zajedničke molitve odlična prilika da u svijet pošalju poruku mira i međureligijske solidarnosti.

“Ako ne budemo jedinstveni u nevolji, neće se dogoditi nikakve promjene”, rekla je Garcia.

Izvor: Agencije