Muškarac optužen za pokušaj podmetanja požara u njujorškoj katedrali

Marc Lamparello je optužen za pokušaj podmetanja požara (Reuters)

Tridesetsedmogodišnji muškarac optužen je za pokušaj podmetanja požara, bezobzirno ugrožavanje i neovlašten ulazak nakon što je ušetao u katedralu sv. Patrika u New Yorku s dva puna kanistera benzina, tekućinom za upaljače i upaljačima, izvijestila je policija. 

Incident se dogodio dva dana nakon požara koji je teško oštetio parišku katedralu Notre-Dame uzrokujući globalni šok i tugu. Taj požar je najvjerojatnije bio nesretan slučaj, ali je u toku velika istraga. 

Dužnosnik policijske uprave New Yorka rekao je u četvrtak da je Marc Lamparello optužen za pokušaj podmetanja požara i bezobzirnog ugrožavanja drugog stepena te neovlaštenog ulaska nakon što je u srijedu ušao u rimokatoličku katedralu u središtu Manhattana oko 20 sati i suočio se s čuvarom. 

Privedeni stanovnik New Yerseya

Kad se okrenuo u namjeri da izađe, benzin se prolio po podu, a čuvari su obavijestili policiju koja je stajala vani. 

Lamparello je stanovnik New Yerseyja i član Odsjeka za filozofiju na Gradskom sveučilištu New Yorka. Lokalni mediji su izvijestili kako je ranije hapšen u New Jerseyu zbog ometanja posjeda, dok nema zapisa o ranijim hapšđenjima u New Yorku, navode iz policije.  

Policajci su čovjeka nakon ispitivanja priveli, rekao je John Miller iz odjela njujorške policije za obavještajne i protuterorističke djelatnosti.

“Čovjek koji ušeta u slavnu lokaciju poput katedrale sv. Patricka noseći preko četiri galona benzina (više od 15 litara), dvije boce zapaljive tekućine i upaljače, nešto je što izaziva ozbiljnu zabrinutost”, rekao je Miller novinarima ispred katedrale.

Izvor: Agencije