Musk: Tesla vrlo blizu proizvodnje vozila bez vozača

Trenutno se Tesla automobili vode kao „level 2“ autonomna vozila, jer zahtijevaju da vozač bude za volanom (EPA)

Osnivač i izvršni direktor Tesle, Elon Musk objavio je da će njegova kompanija do kraja godine biti spremna da isporučuje potpuno autonomna vozila (u skladu sa nivoom 5 autonomne vožnje), javljaju Bloomberg i Reuters.

Musk je  u aprilu prošle godine najavio da smatra da će do kraja ove godine ljudska intervencija samo smanjiti sigurnost tokom vožnje da bi početkom jula ove godine Tesla počela prodavati Autopilot Full Self Driving (FSD) softverski dodatak po višoj cijeni (8.000 dolara u odnosu na prethodnih 7.000 dolara). Povećanje cijene uzrokovano je unapređenjem softvera, koji je sve bliže cilju da dobije zvaničnu dozvolu za potpunu autonomnu vožnju od regulatornih tijela, prenosi ZDnet.

Musk je ranije predstavio plan izgradnje flote robotaksija, koji bi trebali biti spremni do kraja godine. I ovde je najveće pitanje da li će oni dobiti dozvolu od nadležnih institucija.

Pod upitinkom stvarno stanje progesa

Velika je nepoznanica da li će Teslina vozila biti spremna za potpuno autonomnu vožnju. Trenutno se Tesla automobili vode kao „level 2“ autonomna vozila, jer zahtijevaju da vozač bude za volanom, dok „level 5“ podrazumijeva da u vozilu ne postoji vozač, već samo putnici. Zato skeptici tvrde da se Musk krije iza regulatornih tijela, kako bi sakrio pravo stanje progresa Tesla vozila ka postizanju „level 5“ autonomije, piše PCPress.

Za zada Tesla omogućava automatiziran ulazak i izlaz sa autoputa, preticanje, parkiranje, dok je posljednja nadogradnja omogućila praćenje svjetlosne i znakovne navigacije. Ali uz sve to, i dalje je neophodno da vozač bude na vozačkom sjedištu i obraća pažnju na put.

Izvor: Agencije