Musemić o Atalanti: Ni oni ne lete, nego po zemlji hodaju

Motiva nam protiv Atalante neće nedostajati, ali prije svega moramo odigrati pametno, poručuje trener Sarajeva (EPA)

Iskusni trener Sarajeva Husref Musemić nije podlegao euforiji nakon odličnog rezultata koji je tim sa Koševa ostvario u gostima kod italijanske Atalante 2:2 u prvom meču drugog kola kvalifikacija Evropske lige. Svjestan je da ‘bordo sastavu’ slijedi nimalo jednostavan posao u četvrtak u revanšu protiv tima iz Bergama, koji je bio sedmi u Seriji A prošle sezone, no Sarajevo je pokazalo snagu jer je prvi bh. klub koji je remizirao na gostovanju u evropskim kupovima kod jednog tima iz “liga petice” poslije osamostaljenja države. To daje realnu nadu igračima, kao i navijačima koji priželjkuju prolazak u dalje takmičenje, što bi bio veliki uspjeh tima sa Koševa.

Sa 57-godišnjim stručnjakom, koji je predvodeći Sarajevo u pet trenerskih mandata osvojio Kup BiH u sezoni 2004/05. i titulu prvaka u sezoni 2006/07, te ostvario jedan od najboljih rezultata tog kluba na evropskoj sceni plasmanom u treće pretkolo Lige prvaka 2007/08. razgovarali smo o utakmicama protiv Atalante, ambicijama u bh. prvenstvu, prošloj sezoni, favoritima za naslov prvaka BiH, Mundijalu u Rusiji i selektoru BiH Robertu Prosinečkom.

  • Jeste li vjerovali u pozitivan rezultat Sarajeva protiv favorizovane Atalante na gostovanju?

– Spremali smo se da odigramo najbolje što možemo i uspjeli u tome u Italiji. Ostvarili smo vrijedan rezultat i imamo pravo da se nadamo najboljem u revanšu. Često se sjetim rečenice bivšeg direktora Sarajeva Svetozara Vujovića, koji je za protivnika, ma ko to bio, znao reći ne lete ni oni, nego po zemlji hodaju. Normalno, da bi se zabilježio uspjeh, nekada je potrebno imati i malo sreće.

  • Kako je tim stigao do velikog remija nakon što je gubio sa 0:2?

– Nisam bio ljut na igrače u svlačionici jer igra u prvom poluvremenu nije bila toliko loša koliko je bio negativan rezultat. Obavili smo neke izmjene u ekipi, što je urodilo plodom u drugom poluvremenu, kada smo nadoknadili minus od dva gola koji je posljednica naivno primljenih golova.

  • Da li je Atalanta i dalje favorit za prolaz u treće kolo kvalifikacija Evropske lige, iako je tim sa Koševa domaćin?

– Sigurno da je Atalanta favorit jer je pokazala kvalitet prošle sezone u italijanskom prvenstvu. U ovakvim evropskim utakmicama domaći teren ne igra veliku ulogu o pobjedniku. Pokušaćemo odigrati što bolje i borbenije, sa ciljem da dođemo do što povoljnijeg rezultata.

  • Šta je potrebno ekipi iz Titove 38b u revanšu da eliminiše italijanski sastav?

– Motiva nam neće nedostajati, ali prije svega moramo odigrati pametno. Za prolaz će biti potrebna disciplina i puna koncentracija u svakom trenutku pošto se u Evropi najmanja greška skupo plaća. Trebamo biti oprezni i ne dozvoliti rivalu puno prostora za igru, te striktno pokrivati igrače Atalante kada su na našoj polovini terena i ne dozvoliti im da stvaraju šanse za gol.

  • Može li Sarajevo osvojiti naslov prvaka BiH i smatrate li da imate najširi fond kvalitetnih igrača?

– Teško je bilo šta prognozirati u ovoj ligi koja je specifična, a pogotovo jer su odigrana tek dva kola. Sarajevo će se boriti za vrh tabele. Nedostaju nam dva kvalitetna igrača koja nismo uspjeli dovesti. Navijačima je teško razumjeti da dobri fudbaleri zaobilaze bh. ligu i ispada da u njoj igraju samo oni koji ne mogu ostvariti inostrane transfere. To pravilo važi ne samo za Sarajevo i Željezničar, nego i za cijelu ligu u državi. Ovo je istina koja se ne treba previdjeti.

Što se tiče konstatacije da Sarajevo ima najširi fond igrača, ne znam šta bih rekao. Na startu sezone igrali smo bez Almira Bekića i Ljubana Crepulje, koji su još oporavljaju, a u bh. prvenstvu uvijek mora pauzirati jedan stranac jer ih imamo petoricu u kadru. Tačno je da posjedujemo puno igrača iz Akademije koji dobijaju šansu u prvom timu.

  • Koje ekipe su favoriti za šampionsku titulu?

– To su Sarajevo, Željezničar, Zrinjski i Široki Brijeg, koji skoro svake sezone pretenduju na visok plasman, a moguće je i da se Radnik umiješa u borbu za sami vrh. Radnik nije puno mijenjao ekipu koja je kvalitetna i može parirati igrom svima.

  • Da li ste (ne)zadovoljni učinkom Sarajeva, koje je prošle sezone izborilo kvalifikacije za Evropsku ligu, ali je na trećem mjestu zaostalo 13 bodova za trostrukim uzastopnim bh. prvakom Zrinjskim?

– Nisam nezadovoljan. Preuzeo sam ekipu kada je imala pet bodova i bili smo prvi po broju osvojenih bodova otkako sam je vodio. Moram biti zadovoljan, imajući u vidu probleme sa povredama i terenima koji su kao u kamenom dobu. Uz dužno poštovanje prema klubovima, izuzimajući zeničko Bilino polje i Grbavicu, igrali smo i na običnim livadama i ne možemo tražiti kvalitet kao da se igra u Njemačkoj.

Kao trener tražim da igramo napadački i bili smo najefikasnija ekipa u državi (Sarajevo postiglo 58 golova u sezoni 2017/18, kao i Zrinjski), no kako ćemo igrati na taj način na plastičnoj travi u Krupi ili Bijeljini. Moramo biti ozbiljni, a onda možete zamisliti kakav je to osjećaj kada svi očekuju od nas da eliminišemo Atalantu. Bio bih najsretniji da se to desi, no treba nam realnosti.

  • Kako ocjenjujete kvalitet bh. prvenstva?

– Odlasci dobrih igrača utiču da je kvalitet lige sve slabiji. Elvis Sarić, koji je veoma kvalitetan igrač i reprezentativac BiH, Goran Zakarić, najbolji fudbaler Premijer lige BiH prošle sezone, Daniel Graovac, Luka Menalo, Stjepan Lončar, pa i Mićo Kuzmanović gubici su za ekipe iz kojih su otišli u pauzi između dvije sezone jer ko je došao da ih zamijeni? Godinu dana ranije otišli su Miroslav Stevanović i Haris Duljević. Nažalost, ne odlaze samo fudbaleri, nego i doktori, inžinjeri i najgore bi bilo sebe lagati da se ne osjete njihovi odlasci. Neki će reći da će biti bolje, no možda se to desi kada ne budemo među živima.

  • Šta kažete na drugu zlatnu medalju Francuske, osvojenu na nedavnom Svjetskom prvenstvu?

– Prije početka prvenstva Francuska je važila za jednog od favorita i opravdala je taj epitet. Nije igrala lijepo za oko, nego na rezultat, ali je pokazala najviše u turnirskom sistemu igranja. Sve ekipe igrale su da ostvare povoljan rezultat, čekajući greške protivnika i posvećujući dosta pažnje prekidima u igri.

  • Da li je drugo mjesto Hrvatske na Mundijalu iznenađenje?

– Mislio sam da će Hrvatska, koja ima odličnu reprezentaciju, može ostvariti veliki rezultat. Činjenica da Modrić i Rakitić igraju u Realu i Barceloni dovoljno govori o snazi Hrvatske. Kada se tome dodaju odlične igre Mandžukića, Perišića, Lovrena, Vide i ostalih, te sreću koja ih je pratila kao sastavni dio sporta, uspjeh nije mogao izostati.

  • Kako biste prokomentarisali ispadanje Srbije u prvom krugu?

– Ovo je realan domet Srbije u ovom trenutku jer nije posebno kvalitetna reprezentacija. Turbulencije u ekipi nisu omogućile selektoru Mladenu Krstajiću potreban mir za bolji rezultat, mada ne bih ulazio u to koliko je bilo dobro što je Srbija promijenila selektora poslije uspješno završenih kvalifikacija.

  • Kakve su šanse BiH da bude pobjednik grupe 3 B Divizije Lige nacija, u kojoj će igrati protiv Sjeverne Irske i Austrije?

– Vidjećemo. Učinak u dosadašnjim prijateljskim utakmicama nije bio loš, no tek dolaze takmičarske utakmice u kojima se igra ozbiljnije. Austrija je dobra reprezentacija, dok Sjevernu Irsku ne poznajem dovoljno. BiH čeka smjena generacije i neizvjesno je kako će je prebroditi jer su i velike reprezentacije imale sličnih problema kada su mijenjale igrački kadar.

  • Mislite li da je selektor Robert Prosinečki, sa kojim ste nekada igrali i osvojili titulu prvaka Jugoslavije sa Crvenom zvezdom 1988, jedan od aduta BiH?

– Gdje god je do sada radio, Robi je postizao dobre rezultate. Nekoliko njegovih uspjeha ne može biti slučajnost. On odlično zna trenerski posao i želim mu da i sa BiH bude uspješan.

  • Koliko ste se obradovali tituli prvaka Crvene zvezde prošle sezone u Srbiji?

– Drago mi je što je Zvezda, koja je dugo godina bila u sjeni Partizana, osvojila prvo mjesto, te imala fantastičnu evropsku sezonu plasiravši se u šesnaestinu finala Evropske lige. Često se čujem sa sportskim direktorom Mitrom Mrkelom, mojim prijateljem. Zvezda je sjajno organizovan klub i rezultati nisu mogli izostati, a za njih je zaslužan trener Vladan Milojević, koji posjeduje autoritet i znanje.

  • Koji su najdraži trofeji u igračkoj i trenerskoj karijeri?

– Normalno je da ne mogu zaboraviti titule sa Sarajevom kao igrač i trener, niti naslov koji sam osvojio igrajući u Crvenoj zvezdi.

  • Žalite li za nečim što niste ostvarili u trenerskoj karijeri?

– Uvijek može bolje, no šteta je što se previše sekiram u ovom poslu i emotivno doživljavam dešavanja na terenu. Nastojim se korigovati, ali teško je staviti emocije pod kontrolu. Šta god radim, to činim pošteno i srčano. 

Izvor: Al Jazeera