Mursi zakazao referendum o Ustavu

Egipatski predsjednik Mohamed Mursi zakazao je referendum o novom Ustavu za 15. decembar, dok protesti za i protiv Ustava širom zemlje ne prestaju.

Nakon primanja prijedloga novog Ustava Egipta, Mursi se obratio naciji i nekoliko puta ponovio kako će svi Egipćani biti jednaki pred zakonom i uživati ista prava. Dodao je kako će se Ustavom smanjiti predsjednička ovlaštenja.

Ustavotvorna skupština prvo je izabrano tijelo u historiji Egipta, koje je sastavilo ovaj dokument.
 
U subotu su nastavljeni protesti u nekoliko egipatskih gradova, a u Aleksandriji su se sukobili Mursijeve pristalice i protivnici.

Mursijeve pristalice pružaju mu bezrezervnu podršku i smatraju da je novi Ustav najbolji u historiji Egipta.

“Predsjednik Mursi je imao sastanke sa svim političkim strankama u zemlji. Da li je Hosni Mubarak tako radio? On je koristio pritiske i ljudi nisu bili u stanju iskazati svoje mišljenje. Stvar je jasna. Zakon je jasan. Imat ćemo o tome izjašnjavanje na referendumu”, kazao je Mursijev simpatizer Ibrahim Al-Quilawi.

S druge strane, opozicija je i dalje na kairskom trgu Tahrir i ne odustaje od svojih ranijih zahtjeva.

“Nastavljamo sa protestima sve dok se ne udovolji našim zahtjevima. Mi smo zahtjeve postavili 25. januara prošle godine, a oni su: Socijalna pravda, sloboda i pravo na život”, rekao je demonstrant Ahmed Hassan.

Skraćen predsjednički mandat

Novi Ustav sadrži 234 člana, od kojih je član 219. izazvao najviše negodovanja.

On definira tumačenje šerijatskih propisa, čime nisu zadovoljni predstavnici egipatske Koptske crkve i sekularna opozicija.

Novost je i trajanje predsjedničkog mandata. Umjesto šest, ograničava se na četiri godine uz mogućnost reizbora na još jedan mandat.

Član 234. predviđa stavljanje van snage svih Ustavnih deklaracija donesenih nakon obaranja režima Hosnija Mubaraka, pa samim tim i posljednjih odluka predsjednika Mursija.

Analitičari predviđaju još jednu političku krizu koja može ostaviti nesagledive posljedice po zemlju i njene građane.
Nadaju se da će egipatski narod, demokratskim metodama, odlučiti o svojoj budućnosti.

Izvor: Al Jazeera