Mursi pozvao na jedinstvo nacije

Egipatski predsjednik je potpisao u utorak navečer sporni ustav za koji je najavio da će pomoći rješavanje ekonomskih problema (AP)

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi zatražio je od svih političkih snaga u zemlji da se, nakon mjesec dana nasilja, uključe u nacionalni dijalog i pozdravio je novi ustav usvojen na referendumu kao rađanje “nove republike”, prenosi Tanjug.

U televizijskom obraćanju, Mursi je ustav, čiji je nacrt izradio parlament čiju većinu čine njegove pristalice, predstavio kao okretanje historijske stranice za Egipat i stvaranje demokratije u kojoj će postojati ravnoteža između ogranaka Vlade i političkih sloboda, javio je AP.

“Nema alternative za dijalog koji je sada neophodan”, poručio je Mursi, koji, međutim, nije iznio konkretne prijedloge opoziciji, koja i dalje odbija njegove pozive i ističe da će nastaviti da se bori protiv ustava.

Rekonstrukcija kabineta

U prvom obraćanju naciji od usvajanja novog ustava, Mursi je rekao da razmatra mogućnost rekonstrukcije kabineta i planira da uvede podsticaje kako bi Egipat postao atraktivnije mjesto za ulaganje, prenio je Reuters.

“Narednih dana ćemo, uz Božiju pomoć, pokrenuti nove projekte i paket podsticajnih mjera za investitore kako bi podržali egipatsko tržište i ekonomiju”, rekao je Mursi.

Egipatski predsjednik je potpisao u utorak navečer sporni ustav za koji je najavio da će pomoći rješavanje ekonomskih problema, nagomilanih usljed preduge političke krize u zemlji, pošto su u utorak i zvanično saopćeni rezultati referenduma na kome je 63,8 posto birača podržalo taj akt.

U međuvremenu je u srijedu potvrđen izbor 90 novih članova Gornjeg doma parlamenta, Vijeća Šura, koje je imenovao Mursi.

Izvor: Agencije