Mursi je ležao pola sata u nesvijesti bez pomoći

Postoje uvjerljivi argumenti da su postupci egipatskog vojnog režima izazvali smrt Mohameda Mursija, tvrde advokati (EPA)

Piše: Karim Adel, Kairo

Egipatska organizacija za ljudska prava Committee for Justice (“Odbor za pravdu” – CFJ) pozvala je na provođenje međunarodne istrage o okolnostima smrti svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija, dok je izvršni direktor te organizacije otkrio neke detalje o posljednjim trenucima života bivšeg egipatskog predsjednika.

“Sumnjamo u izjave tužilaštva vezane za smrt dr. Muhameda Mursija jer je državno tužilaštvo strana koja snosi glavnu odgovornost za onemogućavanje njegovog liječenja u zatvoru. Prema tome, to nije neutralna strana kad je riječ o okolnostima njegove smrti”, izjavio je Ahmed Mefrah, izvršni direktor CFJ-a, nastanjen u Ženevi.

Organizacija je pozvala specijalnog izvjestioca UN-a za vansudske egzekucije da provede istragu o okolnostima Mursijeve smrti i svemu što se dovodi u vezu s tim, poput uvjeta u kojima je boravio Mursi tokom zatočeništva, kao i stotine drugih zatvorenika u egipatskim zatvorima.

“Politički, regionalni i vremenski kontekst navodi nas da posumnjamo u to da su sigurnosne vlasti u Egiptu počinile namjerno ubistvo dr. Mursija”, rekao je Mefreh. Apelirao je na egipatsko tužilaštvo da se zaustave svi koraci u vezi s obdukcijom Mursijevog tijela bez dopuštenja njegove porodice i prisutnosti njegovih zakonskih zastupnika.

Taj egipatski borac za ljudska prava izjavio je da je, prema informacijama kojima on raspolaže, Mursijevo tijelo bilo u bolnici u zatvoru Tora dok su na snazi bile jake mjere sigurnosti u zatvoru i njegovom okruženju.

Suđenje

Prema informacijama koje je dobio, oko zgrade Policijske akademije, u kojoj se odvijalo suđenje Mursiju, ozbiljno su pooštrene mjere sigurnosti prije samog suđenja, što nije bila uobičajena situacija u takvim prilikama.

Mefreh kaže da su bili prisutni i “pomoćnici ministra unutrašnjih poslova i veliki broj pripadnika državne službe sigurnosti, koji su bili raspoređeni po svim salama i hodnicima. Izvođen je i detaljan pretres svih advokata, kojima je bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona ili bilo kakvih elektroničkih uređaja iako je to ranije bilo dopušteno.”

Dodaje da je suđenje, tokom kojeg je preminuo bivši egipatski predsjednik, počelo u 12:30 po lokalnom vremenu i da je suđenjem predsjedavao Mohamed Sherine Fahmy.

Kaže da je Mursi tražio od sudije Fahmyja da mu dozvoli da se obrati sudu, što je on odobrio. Rekao je da mu je uskraćeno liječenje i da mu prijeti namjerno uzrokovanje smrti, za što su odgovorne egipatske vlasti, zatim da se njegovo zdravstveno stanje pogoršava i da se prošle sedmice više puta onesvijestio, ali da nije dobio ljekarski tretman niti mu je ukazana hitna medicinska pomoć.

Prema istom izvoru, Mursi je zatražio od suda da mu dopusti da se sastane sa svojim advokatima jer želi prenijeti “povjerljive informacije” egipatskom narodu te da kontaktira sa svojom odbranom u vezi s važnim i ozbiljnim stvarima, nakon čega je sud ugasio ozvučenje i zabranio mu da nastavi govoriti.

U nesvijesti pola sata

Mefrah kaže da je Mursi pao u nesvijest unutar kaveza. Bez svijesti je bio gotovo pola sata i nije mu pružena prva pomoć. Dodaje da su drugi optuženici u istom ovom slučaju, koji su bili u drugom kavezu, galamili i pozivali da se Mursiju ukaže medicinska pomoć.

Mefrah je naglasio da se bivši egipatski predsjednik prije smrti suočio s brojnim procedurama sporog ubijanja kroz provođenje politike medicinskog nemara, navodi se na sajtu organizacije CFJ.

“Od trenutka kada je odveden u sjedište Republikanske garde 3. jula 2013. suočio se s odmazdom. Četiri mjeseca bio je žrtva prisilnog nestanka, odvojen od svoje porodice, otkad je prebačen iz sjedišta Republikanske garde 5. jula, pa sve do prvog pojavljivanja u sudnici u zgradi Policijske akademije 4. novembra iste godine”, rekao je.

“Mursi nije mogao razgovarati sa svojim advokatima ili sudijom jer je tokom suđenja bio u zvučno izoliranom staklenom kavezu. Bila su mu uskraćena zakonska prava optuženika tokom suđenja”, dodao je.

Taj egipatski borac za ljudska prava ističe da je Mursi tri godine držan u samici u zatvoru Al Mazraa u kompleksu zatvora Tora u Kairu, bez navođenja razloga.

“Mursi je bolovao od hroničnog dijabetesa, koji se pogoršao uslijed loših uvjeta u zatvoru i uskraćivanja liječenja, zbog čega je imao probleme s lijevim okom, afte po usnama i desnima, učestale nesvjestice zbog pada nivoa šećera u krvi. Osim toga, bolovao je i od jake reume u kičmi i zglobovima jer je bio primoran spavati na podu”, kazao je.

Mefreh je govorio i o sumnjama u vezi s Mursijevom hroničnom bolešću jetre i i bubrega zbog neuhranjenosti, zatim o uskraćivanju hrane koja bi bila odgovarajuća za njegovo zdravstveno stanje i dob, odbijanju da mu se osiguraju odjeća ili sredstva za ličnu higijenu, kao i knjige i novine.

Pojašnjava da je Mursi podnio zahtjev sudu 8. augusta 2015. da dobije pravo na liječenje. Iako je sud izjavio da mu je dodijeljen dijabetolog, taj ljekar nikad ga nije posjetio.

Mefreh je optužio egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova za sistematsko kršenje prava, rekavši: “Imamo informacije da je zatvorski sektor dobio upute od ministra unutrašnjih poslova, general-majora Mahmouda Tawfiqa, koji je vodio Službu nacionalne sigurnosti prije svoje trenutne pozicije, da se nikako ne odazivaju na zahtjeve bilo kojeg od vođa Muslimanske braće oboljelih od hroničnih i ozbiljnih bolesti vezano za liječenje u zatvorskoj bolnici ili o vlastitom trošku u drugim bolnicama, osim toga što im se zabranjuje unošenje lijekova posredstvom članova njihovih porodica.”

Još nije stigao odgovor javnog tužilaštva ili Ministarstva unutrašnjih poslova iako ti organi obično brane postupke vlasti u takvim slučajevima i naglašavaju da je sve provedeno uz poštivanje zakona i ljudskih prava.

Izvor: Al Jazeera