Murphy: Saudijci bi trebali shvatiti da njihovi postupci imaju posljedice

Da bi zakon prošao, mora biti usvojen u Senatu, gdje republikanci imaju većinu (Arhiva)

Demokratski senator Chris Murphy u ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru poručio je da bi Saudijci trebali shvatiti da njihovi postupci imaju posljedice.

Murphyjeve izjave uslijedile su nakon što je Komitet za vanjske odnose Senata glasao o zakonu koji je predložio senator Bob Menendez, vodeći demokrata u Komitetu, zajedno s nekoliko republikanaca i demokrata, među kojima je i  Murphy, a koji poziva da se ubice saudijskog novinara Jamala Khashoggija izvedu pred lice pravde i da se ograniči prodaja oružja Saudijskoj Arabiji.

“Dvije stranke u Senatu (republikanci i demokrate) slažu se oko toga da je politika predsjednika Trumpa prema Saudijskoj Arabiji zastranila”, rekao je Murphy. “Rat u Jemenu je katastrofa za nacionalnu sigurnost SAD-a i humanitarna katastrofa za narod Jemena.”

Pojašnjava kako je ponašanje Saudijaca po pitanju ljudskih prava postalo ”sve gore i gore. Administracija predsjednika Trumpa odgovorila je na sve to nagrađivanjem Saudijaca za njihovo loše ponašanje. Kongres se s tim ne slaže.”

Zakon mora biti usvojen u Senatu

Vezano za prijedlog zakona pod nazivom ”Zakon o odgovornosti Saudijske Arabije i akt o Jemenu” senator Murphy je rekao: “Proveli smo dvostranačko glasanje s ciljem da potaknemo legislativu izvan Komiteta za vanjske poslove kako bismo počeli mijenjati naše odnose sa Saudijskom Arabijom. Zakon poziva na zamrzavanje prodaje oružja i odlučnije traži da se ubice Jamala Khashoggija pozovu na odgovornost. Znam da to nekima u saudijskom režimu neće odgovarati, ali moraju shvatiti da postoje posljedice za arogantan odnos prema nama i prema SAD-u.”  

Članovi Komiteta za vanjske odnose Senata glasali su za nametanje sankcija članovima saudijske kraljevske porodice i ograničavanje prodaje oružja Rijadu, u kontekstu uloge Saudijske Arabije u Jemenu i ubistvu novinara Jamala Khashoggija.

Komitet za vanjske poslove Senata usvojio je zakon s većinom glasova, 13 naprema 9, nakon što su se tri republikanca pridružila članovima Demokratske stranke pružajući podršku ovoj mjeri.

Međutim, da bi zakon prošao, mora biti usvojen u Senatu, gdje republikanci imaju većinu, i Zastupničkom domu, gdje su demokrate većina, a zatim da ga odobri predsjednik Donald Trump. U suprotnom, potrebno je da zakon dobije dvije trećine glasova i u Senatu i u Zastupničkom domu kako bi se izbjegao predsjednički veto.

Izvor: Al Jazeera