Oglasi

Murganić: Sve što je Kolinda Grabar-Kitarović predložila, već imamo

Ekonomski rast, veća zaposlenost, bolja radna mjesta i demografska revitalizacija mjere su koje poduzima hrvatska Vlada.
Problem je kada ministrica djevojčicu glumi i na svom radnom mjestu, piše autorAl Jazeera

Hrvatska ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić odgovorila je na prijedloge mjera populacijske politike koje je predstavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, rekavši kako su u skladu s programom hrvatske Vlade.

"Podrobno smo pratili predsjedničino izlaganje. Kada dobijemo materijal, razmotrit ćemo ga na Vijeću za demografsku revitalizaciju", kazala je Murganić.

"Sve što je predsjednica predložila na tragu je politike i programa Vlade, ali svaku mjeru, koja nije možda prepoznata, mi ćemo analizirati i na dobrobit naših građana djelovati", izjavila je ministrica Murganić.

Ustvrdila je kako će Vlada u svom mandatu ustrajno raditi i ostvariti svoje ciljeve: gospodarski rast, veću zaposlenost, bolja radna mjesta i demografsku revitalizaciju.

"Predsjednica je i sama naglasila ono što je i istina i što svi znamo - da se demografske mjere mogu uvoditi postupno i u skladu s gospodarskom rastom, odnosno s državnim proračunom", rekla je Murganić.

Neke mjere već provode

Navela je i kako su neke od mjera već poduzete, pa istaknula kako je "svako ulaganje u obitelj, financijsko pomaganje bilo kroz rodiljne naknade, dječji doplatak ili kroz sufinanciranje nekih drugih potreba ulaganje u mlade obitelji, ljudske resurse".

"Ne bih tu dijelila što je demografska mjera, a što je socijalna politika. Sve mjere su socijalna politika i usmjerene su napretku društva odnosno građanima", kazala je Murganić.

Upitana za komentar izjave Grabar-Kitarović da već s tri vlade nije uspjela postići konsenzus oko ovog pitanja te zašto Vlada izbjegava sjesti za stol s predsjednicom, Murganić je odgovorila da hrvatsku predsjednicu ne izbjegavaju.

"Radimo u skladu s programom Vlade. Mjere ćemo analizirati, resori će ih prepoznati i zajedno ćemo svi skupa donositi odluke koje će ići prema poboljšanju uvjeta života naših građana", zaključila je Murganić.

Grabar-Kitarović: Pitanje opstanka

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ukazala je, predstavljajući prijedloge mjera populacijske politike, kako je riječ o o životnom pitanju, pitanju opstanka Hrvatske kao države i naroda.

Ukazavši na porast udjela starijeg stanovništva, sve manji broj rođene djece, odlazak mlade i aktivno sposobne populacije iz Hrvatske, rekla je da će sve to imati izravne učinke na nacionalnu sigurnost, gospodarski rast, socijalnu stabilnost i ukupnu budućnost hrvatskog naroda i države.

Rješavanje pitanja demografije bilo je jedan od najvažnijih dijelova njezina izbornog programa, podsjetila je.

"Demografska revitalizacija bila je i jest na vrhu prioriteta kojima sam posvetila svoj mandat. Ostati ravnodušnim na činjenicu našeg demografskog nestajanja značilo bi u krajnjoj liniji odustati od budućnosti", kazala je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je kako je 2011. godine, prema popisu stanovništva, u Hrvatskoj živjelo 4,3 milijuna stanovnika, a danas živi manje od četiri milijuna.

Iako je predlagala zajedničku sjednicu svog ureda i hrvatske Vlade, premijer Andrej Plenković odbio je takav prijedlog, podsjećaju hrvatski mediji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.