Murakami poklanja svoje rukopise studentima

Haruki Murakami je otkrio da stvara uz muziku te se u svim svojim romanima referira se na muzička djela (EPA)

Jedan od najpoznatijih suvremenih japanskih pisaca, Haruki Murakami prvi je put nakon 37 godina sazvao konferenciju za novinare, na kojoj ih je izvijestio da zbirku svojih rukopisa i dokumenata  te golemu kolekciju ploča namjerava donirati tokijskom sveučilištu Wasedi.

“Iznimno sam sretan što, nakon gotovo 40 godina književne karijere, mnoštvo dokumenata, rukopisa i novinskih isječaka, za koje ni u kući ni u uredu više nema mjesta, mogu pokloniti sveučilištu Wasedi. Nemam djecu i nadam se da će ti materijali nakon moje smrti koristiti svima koji budu željeli istraživati moj rad”, kazao je pisac, prenosi agencija dpa.

Raduje ga, dodao je, što će sveučilište na kojemu je diplomirao preuzeti njegovu zbirku.

Ploče pridonijele stvaralaštvu

Uz razne dokumente, zbirku čini i kolekcija od 10.000 gramofonskih ploča.

One su uvelike pridonijele njegovu stvaralaštvu, priznao je japanski pisac, koji je više puta bio kandidiran za Nobelovu nagradu za književnost, no dosad mu je svaki put izmaknula iz ruku.

Prisutnima je kazao da je kao student puno vremena provodio u sveučilišnom muzeju, u kojemu je pročitao na tisuće filmskih scenarija.

Dok je sa suprugom vodio jazz bar u Tokiju, Murakami je dovršio svoj prvi roman Slušaj vjetar kako pjeva (1979).

Otkrio je da stvara uz glazbu te se u svim svojim romanima referira se na glazbena djela.

Nezamjenjivo prevoditeljsko iskustvo

Njegovi romani, pripovjetke i eseji prevedeni su na više od 50 jezika i doživjeli su golem međunarodni uspjeh.

Cijenjen je prevoditelj američkih književnih djela, a prevoditeljsko iskustvo smatra nezamjenjivim.

Na pitanje zbog čega je odlučio održati prvu konferenciju za novinare nakon 37 godina, odgovorio je da mu je donacija za sveučilište iznimno značajna.

“Zbog toga sam sve želio objasniti na jasan način. Očekivao sam i teža pitanja, no svi ste bili vrlo ljubazni”, kazao je diskretni i skromni Murakami okupljenim novinarima.

Izvor: Agencije