MUP RS prevozio Kozake sa crne liste EU-a

Ruski Kozak Nikolaj Đakonov, koji se jučer pojavio u Banjoj Luci, pripada grupi ”Velika vojska Dona”. Ta grupa nalazi se na crnoj listi Evropske unije.

“Velika vojska Dona” osnovala je ‘Kozačku nacionalnu gardu’, koja je učestvovala u borbi protiv ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini”, stoji u Službenom listu Evropske unije.

Pretpostavlja se da su spomenuti Kozaci učestvovali i u protestima protiv kijevske Vlade, te na Krimu, nakon čega je Krim pripojen Rusiji.

Inače, Đakonov se nalazi i na jučerašnjim snimcima iz Banje Luke.

Od Beograda putovali vozilima MUP-a RS-a

Svih 144 ruskih državljana je, kako saznajemo, u Laktaše kod Banje Luke dovezeno vozilima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Oni su iz Moskve avionom stigli za Beograd, odakle su ih četiri vozila u više navrata prevezla u Laktaše.

Sva četiri vozila su u vlasništvu MUP-a RS-a.

U tom Ministarstvu danas nisu odgovarali na pozive.

Jučer su se oglasili saopštenjem u kojem su državljane Ruske Federacije okarakterisali kao umjetnike o čijem su prisustvu obaviješteni.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i dalje navodi kako se u Banjoj Luci nalazi više od 100 ruskih umjetnika, koji će učestvovati u “Obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata” . 

Navode kako još nisu svi doputovali, te da je njihov nastup dogovoren još u februaru.

Nisu mogli navesti imena svih umjetnika koji će učestvovati u, kako su rekli, velikom performansu na otvorenom, zakazanom za nedjelju.

U Ministarstvu nisu željeli komentarisati navode kako su ruski Kozaci, koji su jučer obilazili centar Banje Luke, učestvovali u organizovanju protesta na Krimu.  

Ekipa Al Jazeere, zajedno sa drugim medijima, Kozake je jučer srela prilikom njihovog obilaska Banje Luke.

Kazali su kako su došli na poziv Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i ima ih ukupno tridesetak.

„Sve što znamo je da smo došli zbog folklornih dešavanja, koja predstoje u narednim danima. Došli smo da još jednom naglasimo bratske odnose Srba i Rusa i naročito Kozaka, koji su mnogo postradali u Prvom svjetskom ratu o čemu se dovoljno ne zna. Došli smo na festival povodom obilježavanja početka Prvog svjetskog rata“, izjavio je Nikolaj Đakonov.

Vlasti upoznate s aktivnostima u Ukrajini

Bh. sigurnosne službe znaju da su ruski državljani, smješteni u Laktašima kod Banje Luke, povezani sa separatistima na istoku Ukrajine.

To su nam potvrdili u Službi za poslove sa strancima, gdje navode da prate njihovo kretanje i boravak.

”Raspolažemo informacijama o identitetu osoba, između ostalog i o tome da je dio njih doveden u vezu sa djelovanjem ruskih separatista u Ukrajini. Pored Službe, u aktivnosti su uključene sve sigurnosno-obavještajne agencije u BiH, kao i naši međunarodni partneri. Bitno je naglasiti da nisu poduzete nikakve represivne mjere prema ovoj grupi ruskih državljana i one neće ni biti poduzimane ukoliko oni budu poštovali ustavni poredak BiH i imigracione propise, te ne budu remetili javni red i mir. U suprotnom, bit će im otkazano gostoprimstvo, odnosno izrečene mere protjerivanja, sa zabranom ulaska u BiH od jedne do pet godina”, kazala je Sanja Škuletić Malagić iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Ranije je Granična policiju Bosne i Hercegovine (GP BiH) saopštila da prema njihovoj nadležnosti, nema ništa sporno u ulasku državljana Ruske Federacije u BiH jer su ispunjavali sve potrebne uslove, a nisu bili uniformirsni niti nosili vojna obilježja, potvrdila je za Anadoliju Sanela Dujković, glasnogovornica GP BiH.

Ruski državljani, potvrdila je Dujković, spadaju pod vizni režim, ali sa specijalnim uslovima, što znači da u BiH mogu bez vize boraviti do 30 dana, nakon čega je, ako žele ostati duže, moraju pribaviti.

„Što se tiče razloga dolaska, odnosno da li su radili nešto bez dozvole, nije u nadležnosti Granične policije BiH već Službe za poslove sa strancima BiH koja i vrši određene provjere“, istakla je i dodala:

„Granična policija to nije evidentirala kao nešto posebno u svojim izvještajima. Na nivou čitave Bosne i Hercegovine u septembru 2014. godine evidentirano je ukupno 6.750 ulaza i izlaza državljana Ruske Federacije. To za nas stoga nije bio poseban događaj jer se radilo o civilima koji ispunjavaju uslove za ulazak i boravak do 30 dana. Mi smo se o tom slučaju počeli interesirati tek jučer nakon što je pokrenuta cijela priča putem medija.“

Prema podacima GP BiH, u periodu od 25. septembra do 2. oktobra 2014. godine na međunarodnom graničnom prijelazu Rača evidentiran je ulaz 144 državljanina Ruske Federacije i to: 25. septembra – 11 osoba, 26. septembra – 36, 27. septembra – 24, 28. septembra – 24, 29. septembra – pet, 30. septembra – 40 i 1. oktobra – četiri.

Izvor: Al Jazeera