MUP RS-a: Osumnjičeno 20 osoba za napad na Vučića

Aleksandar Vučić je kazao da je u napadu pogođen kamenom u usnu, nakon čega su mu pale naočale i slomile se (Reuters)

Direktor policije bh. entiteta Republika Srpska Gojko Vasić, izjavio je u četvrtak da je 20 osoba osumnjičeno da su učestvovale u napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemoraciji u Srebrenici u prošlu subotu.

Vučić je napadnut u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari nakon komemoracije za žrtve genocida počinjenog nad više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine.

On je na konferenciji u Beogradu nakon incidenta rekao kako je pogođen kamenom u usnu, nakon čega su mu pale naočale i slomile se.

Napredak u istrazi

Vučić je kazao kako napad nisu organizirale porodice žrtava.

Prema informacijama koje ima, “napad su organizovali navijači jednog fudbalskog kluba iz Srbije”.

Vasić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci u četvrtak izjavio da policija RS-a bilježi napredak u istrazi, čiji je cilj rasvjetljavanje napada na Vučića, prenosi Tanjug.

“Tu imamo dvadesetak novih osoba, nečije identitete znamo, nečije ne još, ali imamo lik, pa ćemo nastaviti da razmjenjujemo podatke sa agencijama iz Bosne i Hercegovine, ali i kolegama iz Srbije. Svaki kvalitetan snimak nama će pomoći da identifikujemo one koji su učestvovali u pokušaju ubistva, ali i one koji su to podsticali”, rekao je Vasić.

On je precizirao da se istraga o napadu na Vučića vodi pod nadzorom Specijalnog tužilaštva RS-a.

“Svaki dan ima napretka i sve istrage radimo sa tužiocem”, rekao je direktor policije RS-a.

Bez pomoći medija

On je potvrdio da u policiji RS-a još nisu zatražili pomoć medija u identificiranju osoba koje su učestvovale u napadu na srbijanskog premijera.

Iz MUP-a RS-a su ranije podnijeli izvještaje Specijalnom tužilaštvu RS-a protiv NN osoba “zbog pokušaja ubistva i podstrektivanja na ubistvo Aleksandra Vučića 11. jula”, nakon komemoracije bošnjačkim žrtvama.

Nakon što utvrde identitet napadača, te prijave će biti podnijete protiv izvršilaca.

Izvor: Agencije