MUP pratio komunikaciju Bajića i novinara

Skandal u vezi s istragom curenja informacija iz slučaja Fimi medija, najveće korupcijske afere u Hrvatskoj, dobio je ne samo medijski, već i službeni nastavak, izvijestila je iz Zagreba novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

Istragom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) utvrdilo se da je prošle godine, netom prije parlamentarnih izbora, praćen urednik Jutarnjeg lista te da su izlistavani pozivi petero novinara.

Indirektna meta tadašnje policijske operacije, utvrdila je unutarnja kontrola, bio je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

U policijskoj akciji kodnog naziva “Juda” tajno je prošle godine praćen urednik jednih dnevnih novina, a peterici novinara dva dnevna lista vađeni su listinzi telefonskih poziva.

Indirektno praćenje

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, prema saznanjima unutarnje kontrole MUP-a, nije bio direktno praćen. No, jest indirektno.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je kazao: “To je rađeno indirektno, i to je ono što je nedopustivo. Kada kažem indirektno, mislim da je korišten izlist telefona jedne novinarke da bi se utvrdila učestala komunikacija.”

Riječ je o razgovorima glavnog državnog odvjetnika i novinarke Večernjeg lista Ivanke Tome.

O njihovim učestalim kontaktima prvi je javnost obavijestio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je Bajića optužio da medijima dostavlja tajne podatke iz istraga protiv njega.

Informacije o kontaktima Bajića i Tome, između ostalog, sadržavao je dokument iz akcije praćenja, koji je bio uništen. Unutarnjoj kontroli to je priznao policajac, koji je dokument i uništio.

Prema čijem nalogu, za sada nije poznato. Dokument je, međutim, rekonstrukcijom ipak spašen i istraga je pokazala sljedeće: “Nalog glavnog državnog odvjetnika da se sazna tko je bio taj od koga su curili dokumenti na kraju je sveden na to da je Bajić bio cilj tih aktivnosti.”

Rad po zakonu

Tu je operaciju, tvrdi Ostojić, naložio tadašnji glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, a operativno je proveo Milijan Brkić, desna ruka predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka.

On, pak, tvrdi da se sve radilo prema zakonu i po nalogu Državnog odvjetništva.

“Meta je bio onaj koji je odavao službenu tajnu. Novinari u novinama objavljuju neke stvari, pa kako onda mislite da policija može ući u obradu to slučaja, kako bi dobila informacije ako ne izlista sudionike”, rekao je Karamarko.

Iz Državnog odvjetništva kažu da nikad nisu tražili da se istražuje “sedma sila”. Upravo je to sporno potpredsjednici Hrvatskog novinarskog društva (HND) Ani Rajić-Knežević, koja misli da su prekršena ljudska prava i novinarske slobode.

Ona je kazala: “Do svih informacija do koji se tako došlo moglo se doći i drugim putem, da se pod pratnju stave glavni državni odvjetnik, ako se sumnja da od njega cure informacije, svi drugi sudionici postupka, osumnjičeni, odvjetnici, rodbina, svi koji su zainteresirani da neke informacije plasiraju u javnost.”

HND će o konačnim rezultatima istrage izvijestiti međunarodne organizacije novinara i Evropsku komisiju (EK).

Policija će, pak, obavijestiti Državno odvjetništvo, s kojim će utvrđivati kakvih je nezakonitosti bilo te ko će za njih odgovarati.

Izvor: Al Jazeera