MUP: Kalić imao kosovske dokumente

Državljanin Crne Gore Safet Kalić uhapšen je u Austriji po međunarodnoj potjernici koju je 2011. godine po zahtjevu državnih organa Crne Gore raspisao NCB Interpol Podgorica, saopćio je danas na konferenciji za novinare ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević, prenosi agencija Anadolija.

Kalić, koji je osumnjičen za pranje osam miliona eura stečenih prodajom narkotika, u zapisima crnogorske policije vodio se kao najtraženiji bjegunac. Nakon što je za njim raspisana potjernica, Kalić je jučer lišen slobode u glavnom gradu Austrije Beču.

„U momentu lišenja slobode, Kalić Safet je koristio kosovska identifikaciona dokumenta. Koristio je pasoš na ime Murik Rifat. U saradnji kosovske i crnogorske policije prethodno je potvrđeno da je u pitanju lažni dokument. U toku je dalja komunikacija sa policijom u Beču, u cilju određivanja ekstradicionog pritvora ovom licu. Shodno zakonskoj proceduri, nakon određivanja ekstradicionog pritvora, Ministarstvo pravde Crne Gore će poslati zamolnicu austrijskoj policiji o izručenju ovog lica“, saopćio je čelnik crnogorskog MUP-a.

Uloga pripadnica policije

On nije mogao otkriti gdje se u periodu od raspisivanja potjernice krio Kalić.

„U dogovoru sa austrijskom policijom, znamo šta možemo, a šta ne možemo saopštiti nakon lišavanja slobode Safeta Kalića. Sve druge stvari ostaće na nivou komunikacije Uprave policije Crne Gore i austrijske Savezne kriminalističke policije“, kazao je Konjević, koji je pohvalio ulogu pripadnica policije Crne Gore u ovom slučaju.

Pred Specijalnim vijećem Višeg suda u Bijelom Polju, 6. oktobra, završeno je suđenje protiv Safeta Kalića, njegovog brata i supruge, zbog pranja osam miliona eura, zarađenih švercom narkotika.

Safetu Kaliću sudilo se u odsustvu, a prema odluci pravosuđa, oduzeta mu je imovina, kao i najbližim srodnicima, vrijedna više od 22 miliona eura.

Izvor: Agencije