Munch i Van Gogh u fokusu izložbe

Na izložbi u Amsterdamu bit će izložena neka od najpoznatijih djela velikih slikara. Središnji dio izložbe, koju pripremaju u ovom nizozemskom gradu, djela SU Vincenta Van Gogha i Edvarda Muncha, dva velikana umjetnosti 19. stoljeća.

“Vrisak” je jedna od najpoznatijih slika na svijetu. Prikaz duševne tjeskobe zasigurno je najpoznatije djelo norveškog slikara Edvarda Muncha.

Fascinirao je ljudski um i način na koji on funkcionira. Njegov suvremenik, nizozemski slikar Vincent Van Gogh, imao je slične interese. Dva umjetnika se obično uspoređuju, a to je cilj nove izložbe.

Promjena stila i sadržaja

Izložbu otvara nekoliko tradicionalnih slika. Posjetiteljima žele predočiti što je to utjecalo na Van Gogha i Muncha, kako bi shvatili golem napredak koji su ostvarili kroz svoja djela.

I danas, nakon više od 100 godina, gotovo je nemoguće shvatiti ogromnu promjenu stila i sadržaja, koji su utrli put suvremenoj umjetnosti.

Van Gogh je želio da njegovi likovi koji jedu krumpir pokažu emocije – riječ je o karikiranom prikazu skromnih težaka velikih noseva.

“Jutro”, Munchova slika žene na krevetu, bila je skandalozna u to vrijeme – bosonoga, otvorene košulje, a sve naslikano vidljivim pokretima kista. Potpuno je novi način slikanja.

Trebalo je punih šest godina da se izložba postavi. Više od 100 slika, svaka ljepša i snažnija od iduće, dolaze iz privatnih kolekcija i muzeja diljem svijeta.

“Ono što ovu izložbu čini izvanrednom jest to što eksponate možete usporediti i puno toga naučiti”, ističe Edwin Becker, kustos Van Gogh muzeja.

Borba s duševnim bolestima

Iako su obojica živjeli u Parizu u istom razdoblju, čini se da se nisu poznavali. Međutim, mnoga njihova djela imaju sličnosti – Van Goghova “Zvjezdana noć” visi odmah do Munchove “Zvjezdane noći.”

“Oba slikara su imala teške životne priče, borili su se s duševnim bolestima, što se odrazilo i na njihova djela. Prikazivali su ogoljena stanja ljudskog duha – tugu, usamljenost, nemir”, izvještava iz Amsterdama reporterka Al Jazeere Jessica Baldwin.

Brutalni emocionalni izraz je ono što je ova djela učinilo tako suvremenim i danas, što je obojici umjetnika osiguralo mjesto u povijesti.

Izvor: Al Jazeera