Mumbai obilježio godišnjicu napada

U indijskom gradu Mumbaiju obilježena je četvrta godišnjica od terorističkog napada u kojem je poginuo veliki broj civila i policajaca.

Za njegovo organizovanje, Indija je optužila pakistansku terorističku organizaciju Laškar-e-Taiba, koja je porekla umiješanost. Posljedice događaja i danas su prisutne u ovom gradu.

Novembra 26. godine 2008. deset naoružanih napadača stiglo je u Mumbai. Podijeljeni u četiri grupe, počeli su krvavi pohod na grad. Životom su platile više od 166 osoba, koje su im se našle na putu.

Tri lokacije

Napadnute su tri lokacije: centralna željeznička stanica, dva luksuzna hotela, te jevrejski centar.

Jedan kafić sačuvao je rupe od metaka u zidovima i prozorima koje služe kao podsjetnik na to šta se događalo tog dana. Danas ga posjećuju brojni turisti.

Farhang S. Jehani, vlasnik Leopold kafića, kaže: 

“Nisam ni stigao popeti se uz stepenice kad sam čuo snažnu eksploziju. Prije nego što sam došao do prozora čuo sam pucnjeve napolju. Za dvije minute čula se i vika, a onda je odjednom nastupila tišina.”

Gradski objekti oporavili su se od incidenta. Stradalima se odaje počast. No, njihove porodice kažu da im rane nikad neće zarasti.

Supruga jednog od poginulih visokih zvaničnika smatra da sigurnost u gradu i dalje nije na zadovoljavajućem nivou.

Strožiji sistem

“Još uvijek se događaju eksplozije. Treba nam dokaz da je Mumbai potpuno siguran, ali to nije slučaj. Čak i nakon 26.11. bilo je eksplozija u dijelovima ovog grada. Sigurnosni sistem bi trebao biti strožiji”, kaže Kavita Karkare.

Kćerka visokog policijskog dužnosnika, Divya govori: 

“Tražim od Vlade da to ne smatra krajem 26.11., jer taj dan se nikad neće završiti. Mumbai nikad neće zaboraviti, a ako Vlada to učini, onda je naša odgovornost da je na to podsjetimo.”

Mohamed Ajmal Kasab, bio je posljednji izvršilac napada u Mumbaiju 2008. godine. On je prije nekoliko dana obješen u zatvoru u Indiji, nakon što je indijski predsjednik odbio njegovu molbu za ukidanje smrtne kazne.

Izvor: Al Jazeera