Mumbai: Farmeri pješačili 165 kilometara

Indija, Mumbai, Protest, Farmeri
Indija ima blizu 260 miliona farmera i poljoprivrednih proizvođača, ali ta proizvodnja predstavlja samo 17 posto BDP-a (EPA)

Deseci tisuća indijskih farmera prosvjedovali su u ponedjeljak u Mumabiju nakon što su prešli više od stotinu kilometara tražeći bolje otkupne cijene i pravo na zemlju. 

Farmeri su, noseći crvene trake i zastave, stigli nakon šestodnevnog pješačenja iz Nashika, udaljenog 165 kilometara, u financijsko sjedište Indije

Dužnosnici procjenjuju da se okupilo do 30.000 prosvjednika, uključujući starije žene i djecu. 

Vlada spremna razgovarati

“Osigurali smo hitnu medicinsku pomoć i vodu za prosvjednike”, rekao je Tanaji Kamble, glasnogovornik lokalnih vlasti u Mumbaiju, prenosi Fena.

Prosvjednici traže da guverner države Maharashtra dodijeli šumsko zemljište plemenskim farmerima koji ga koriste već godinama.

Traže i da se za jednu polovicu poveća otkupna cijena i da Vlada otpiše dugovanja.

Vlada je priopćila da je spremna razmotriti zahtjeve i razgovarati s farmerima.

Prošle godine ministar financija regionalne vlade Devendra Fadnavis pojasnio je da će Vlada otpisati kredite farmerima u vrijednosti približno 305 milijuna rupija (4,75 milijuna dolara).

Samoubistva više od 2.500 farmera

Indija ima približno 260 milijuna farmera i poljoprivrednih proizvođača, a više od polovice stanovništva živi u ruralnim područjima, no poljoprivredna proizvodnja predstavlja samo 17 posto bruto domaćeg proizvoda. 

Maharashtra je jedna od najvažnijih indijskih poljoprivrednih regija, a posljednjih su godina velike kiše smanjile prinose.

Samo prošle godine više od 2.500 farmera oduzelo si je život, pokazuju službene brojke.

Izvor: Agencije