Multimilioner na čelu australske Vlade

Novi premijer je obećao da će se fokusirati na stabiliziranje ekonomije (EPA)

Malcolm Turnbull u utorak je položio zakletvu za novog premijera Australije, dan nakon što je vladajuća stranka na stranačkim izborima glasala protiv Tonyja Abbotta.

Australija je dobila petog premijera u posljednjih osam godina nakon što je Liberalna stranka u ponedjeljak, poslije višemjesečnih unutarstranačkih borbi, glasala protiv Abbotta, a u korist njegovog dugogodišnjeg suparnika Turnbulla.

Multimilioner Turnbull dobio je većinu od 54 prema 44 glasa na tajnom glasanju na stranačkom sastanku u Canberri, prenosi Fena.

Turnbull je u utorak položio zakletvu i postao 29. premijer Australije, nakon čega je obećao da će se fokusirati na stabiliziranje i unapređivanje ekonomije.

Drugačiji stil upravljanja

Novi premijer se osvrnuo i na česte smjene na čelu australske Vlade.

“Bilo je promjena premijera, ali smo mi veoma, veoma snažna Vlada, vrlo snažna zemlja, s jakim potencijalom, i iskoristit ćemo taj potencijal napornim radom”, kazao je.

“Ovo je razvoj događaja koji nisam očekivao, moram priznati, ali mi je čast da se prihvatim ovog posla i sigurno sam spreman za to”, dodao je novi australski premijer.

“Očito je da premijer [Abbott] nije bio u stanju pružiti vodstvo potrebno našoj naciji”, rekao je Turnbull novinarima uoči glasanja u zgradi Parlamenta.

“Potreban nam je drugačiji stil upravljanja”, dodao je.

Abbott je smrknutog lica napustio zgradu i nije dao izjavu novinarima.

On je 2009. godine svrgnuo Turnbulla sa čela Liberalne stranke, iako se smatralo da bi Turnbull bio bolji premijer, ali je bio nepopularan među pripadnicima desnog stranačkog krila.

Tajno glasanje

Ministrica vanjskih poslova Julie Bishop, koja je navodno stala uz Turnbulla i pozvala Abbotta da odstupi sa pozicije šefa Vlade, zadržala je poziciju zamjenice lidera Liberalne partije.

Na tajnom glasanju je dobila 70 glasova, dok ih je 30 bilo protiv Bishop.

U aktuelnom sazivu Parlamenta ko god je na čelu Liberalne stranke postaje premijer Australije.

Ovo glasanje nastavlja veoma nemiran period u australskoj federalnoj politici, a on je posebno izražen od 2013. godine i dolaska liberala na vlast, kao stabilne alternative tadašnjoj laburističkoj vlasti.

Izvor: Agencije