Mukwege i Murad dobitnici Nobelove nagrade za mir

Mukwege i Murad u kampanji protiv seksualnog nasilja u ratu (Reuters)

Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadia Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade. 

Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobila je Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).  

Mukwege je već mnogo puta bio nominiran, dok je mladoj jezidskoj aktivistica Murad, bivša seksualna ropkinja Islamske države, ranije ovjenčana nagradom “Saharov”.

U borbi 331 pojedinac i organizacija

Ove godine u borbi za prestižnu nagradu našao se čak 331 pojedinac i organizacija, pa je pet članova Nobelovog odbora imalo težak zadatak da proglasi pobjednike.

Ranije su ovogodišnju Nobelovu nagradu iz hemije dobili Frances Arnold i George Smith iz Sjedinjenih Američkih Država i Gregory Winter iz Velike Britanije.

Priznanje za fiziku dobili su Amerikanci Arthur Ashkin i Donna Strickland i Francuz Gérard Mourou, koji su, kako je rečeno, unijeli revoluciju u lasersku fiziku, a za medicinu ili fiziologiju dobitnici su James Allison i Tasuku Honjo, čije se otkriće odnosi na terapiju karcinoma zaustavljanjem negativne imunološke regulacije.

Izvor: Agencije