Mukherjee: Resetovati moralni kompas Indije

Predstavnici stranke Shiv Sena ženama su podijelili noževe 'za samoodbranu' (Reuters)

Indijski predsjednik Pranab Mukherjee izjavio je da je vrijeme da ta zemlje “resetuje svoj moralni kompas”, nakon brutalnog grupnog silovanja i ubistva 23-godišnje studentice prošlog mjeseca.

U televizijskom obraćanju naciji u petak uoči Dana republike, Mukherjee je nazvao smrt studentice “groznom tragedijom”, koja je poljuljala društvo.

“Brutalno silovanje i ubistvo mlade žene, koja je bila simbol svega onoga što Indija teži biti, ispraznila je naša srca i unijela nemir u naše misli”, rekao je on.

“Izgubili smo više od jednog vrijednog života – izgubili smo san. Ako su danas mladi Indijci bijesni, možemo li kriviti našu omladinu?” upitao je on.

Petorici muškaraca sudi se u New Dehiju za ubistvo i grupno silovanje, dok će se šestom maloljetnom osumnjičenom suditi u sudu za maloljetnike.

Noževi ‘za samoodbranu’

Studentica je podlegla ranama u bolnici, dvije sedmice nakon napada 16. decembra.

“Kada oskrnavimo ženu, ranjavamo dušu naše nacije”, rekao je indijski predsjednik. “Vrijeme je da nacija resetuje svoj moralni kompas. Moramo zagledati duboko u svoju savjest i pronaći gdje smo se sapleli.”

Mukherjee se također osvrnuo na korupciju koja je prisutna na indijskoj političkoj sceni, te potrebu za ekonomskom jednakošću u zemlji sa 1,2 milijarde stanovnika.

U subotu Indijci obilježavaju Dan republike, dan kada je 1950. stupio na snagu indijski Ustav.

Planirana je specijalna ceremonija, koja će se održati u New Delhiju, a deseci hiljada policajaca osiguravat će skup.

U međuvremenu, predstavnici stranke Shiv Sena, saveznika glavne opozicione stranke BNP, u petak su ženama podijelili 21.000 kuhinjskih noževa sa oštricom od sedam centimetara i čili u prahu, koje, kako s kazali, žene mogu koristiti u samoodbrani.

“Ovo je simbolična gesta”, rekao je glasnogovornik stranke Rahul Narvekar.

“Nemojte se bojati da koristite nož ako vas neko napadne”, kazoa je stranački zvaničnik Ajay Chaudhari, kako prenosi stranački list Saamana.

“Osnovali smo devetočlani advokatski tim koji će vas zastupati u slučaju sudskog spora.”

Policija u Mumbaiju saopćila je da će pregledati noževe i razmotriti moguće pravne posljedice.

Izvori: Agencije