Mujica želi da SAD bude dvojezična zemlja

Američki predsjednik pohvalio Mujicu za vođenje države (Getty Images)

Predsjednik Urugvaja Jose Mujica danas je u Bijeloj kući na sastanku sa američkim kolegom Barackom Obamom pozvao da Sjedinjene Američke Države postanu dvojezična država.

“Mi živimo na kontinentu na kojem je španski većini građana maternji jezik, a treba da naučimo engleski”, rekao je ljevičarski orijentirani predsjednik Urugvaja, koji je na sastanak sa Obamom stigao u odijelu, ali bez kravate.

“S druge strane i vi ćete morati da postanete dvojezična zemlja, zato što je snaga latinožena vrijedna divljenja i one će ovu zemlju napuniti djecom koja će govoriti španski i portugalski”, našalio se Mujica.

Obama trenutno radi na reformi imigracione politike u SAD-u, prema kojoj će ilegalni imigranti morati naučiti engleski jezik, plaćati novčane kazne, te ispunjavanjem dodatnih zahtjeva praktično “zaraditi” američko državljanstvo.

Napredak Urugvaja

Mujica, čija je zemlja nedavno legalizirala prodaju marihuane, na sastanku sa Obamom je, također, istakao potrebu borbe protiv pušenja, za koje kaže da godišnje uzrokuje smrt više od osam miliona ljudi u svijetu.

“To je više od broja poginulih u Prvom svjetskom ratu, pa čak i Drugom svjetskom ratu. To je ubistvo. Mi smo uključeni u veoma mukotrpnu borbu protiv pušenja, a borimo se protiv veoma jakih interesa”, rekao je Obami.

Američki predsjednik pohvalio je Mujicu za vođenje države, ali nije spomenuo pitanje marihuane.

Mujica je početkom maja potpisao zakon koji će omogućiti Urugvajcima da kupe do deset grama marihuane nedjeljno, po cijeni između 0,85 i jednog dolara za gram, što je jeftino u odnosu na cijenu marihuane na crnom tržištu.

“U nekoliko navrata sam imao zadovoljstvo da razgovaram sa predsjednikom Mujicom i svaki put sam bio impresioniran napretkom kojeg je Urugvaj ostvario za vrijeme njegovog mandata”, rekao je Obama u Bijeloj kući, dodavši da su obojica zainteresirana za produbljenje odnosa dvije zemlje.

Izvor: Agencije