Oglasi

Mujica nije više predsjednik Urugvaja

Tabare Vazquez položio je u nedjelju zakletvu i vratio se na mjesto predsjednika Urugvaja, na položaj koji je prije pet godina prepustio Joseu Mujici.
Vazquez se vraća na položaj "odlučan učiniti nešto konkretno", ocijenio je politolog Adolfo GarceEPA

Tabare Vazquez položio je u nedjelju zakletvu i vratio se na mjesto predsjednika Urugvaja, na položaj koji je prije pet godina prepustio Joseu Mujici, nekadašnjem gerilcu koji je stekao svjetski ugled opuštenim stilom i inicijativama poput legalizacije marihuane.

S popularnošću iznad 60 posto, "Pepe" Mujica (79) predao je predsjednički šal u nedjelju popodne svojem kolegi iz lijeve koalicije Frente Amplia, Tabareu Vazquezu, prvom predsjedniku ljevičaru (2005.-2010.) te malene južnoameričke zemlje koja zabranjuje dva predsjednička mandata u nizu.

Trezvenost i karakter

Vazquez, 75-godišnji onkolog koji se nikada nije prestao baviti medicinom, a to pokazuje trezvenost i karakter koji se ne može porediti sa njegovim prethodnikom.

Izabran je 30. novembra 2014. s 53,6 posto glasova.

Nakon što je položio zakletvu pred Kongresom, pozvao je na dijalog radi suočavanja s izazovima s kojima se mora nositi Urugvaj, dok tradicionalne stranke desnice Blancos i Colorados, koje su uvijek dominirale političkim životom zemlje, bilježe poraz za porazom nakon općih izbora s kraja 2014.

Vazquez se vraća na položaj "odlučan učiniti nešto konkretno", ocijenio je politolog Adolfo Garce.

Jose Mujica nastojao je od svog odlaska ne praviti veliku pompu. Pokušao u javnosti sačuvati sliku sebe kao skromnog čovjeka.

Veliki broj ljudi pripremio je emocionalan ispraćaj čovjeku koji je ostavio veliki trag kako na ovu malu državu, tako i izvan njenih granica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.