Mujica i Vučić razgovarali u Beogradu

Za vrijeme svog predsjedničkog mandata, Mujica je ostao poznat po tome što je većinu svoje plate davao u dobrotvorne svrhe (Arhiva)

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas bivšeg predsjednika Istočne Republike Urugvaj Josea Mujicu s kojim je razgovarao o potrebi uspostavljanja jačih odnosa Srbije i zemalja Južne Amerike, ne samo političkih, već i obimnijih ekonomskih, za koje postoje velike mogućnosti, javlja Tanjug.

Vučić i Mujica su razgovarali o potrebi poštovanja i očuvanja vrijednosti savremenog društva, a to moraju da budu sloboda i nezavisnost suverenih zemalja, saopćila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Dvojica sagovornika razmijenili su mišljenja i o aktuelnim međunarodnim pitanjima, posebno poslije Brexita – odluke o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

‘Sloboda je imati vremena za život’

Mujica je za vrijeme koje je proveo na mjestu prvog čovjeka Urugvaja stekao nadimak “najsiromašniji predsjednik na svijetu”, jer je živio sasvim običnim životom i vozio se starom “bubom”.

Ipak, Mujica nije volio da ga nazivaju siromašnim.

“Siromašnima smatram one kojima treba mnogo, jer oni nikada nisu zadovoljni. Štedljiv sam i malih prohtjeva, ali nisam siromašan. Živim samo s onim što mi treba i nisam vezan za materijalne stvari, pa tako imam više vremena baviti se s onim što volim. Prema mom mišljenju, sloboda znači  imati vremena za život”, kazao je.

U svom mandatu Mujica je legalizirao istopolne brakove, marihuanu i abortus, a sa mjesta predsjednika je otišao sa 65 posto podrške naroda Urugvaja.

Izvor: Agencije