Muhamed Mursi ukopan u Kairu

Sahrana je održana u mjestu Nasr, istočno od centra egipatske prijestolnice, uz maksimalne mjere sigurnosti (EPA)

Jedini demokratski izabrani predsjednik Egipta Muhamed Mursi sahranjen je u 5:00 sati po lokalnom vremenu u Kairu, prenose agencije.

Kako navodi Anadolija, sahrana je održana u mjestu Nasr, istočno od centra egipatske prijestolnice, uz maksimalne mjere sigurnosti, a prisustvovali su joj članovi Mursijeve porodice i njegovi advokati.

Sahranjen je na groblju u kojem su sahranjivani uglednici i sljedbenici pokreta Muslimanska braća.

Izvori bliski porodici svrgnutog egipatskog predsjednika su kazali kako je egipatska Vlada odbila zahtjev njegove porodice da bude sahranjen na porodičnom groblju u rodnom gradu u provinciji Sharkia, navodi Anadolija.

Nešto ranije, državna televizija je objavila, pozivajući se na medicinske izvore, da je Mursi umro od posljedica iznenadnog srčanog udara.

Izvori su kazali kako je Mursi, koji je bolovao od dobroćudnog tumora, bio pod stalnim medicinskim nadzorom.

Peti predsjednik

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Muhamed Mursi umro je u ponedjeljak.

Prema navodima egipatske državne televizije, Mursi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

On je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013. godine, kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrtnu kaznu zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

Nakon Mursijeva pada, Egipat je progonio Muslimansku braću, najstariji i najorganiziraniji islamistički pokret.

Hiljade članova završilo je u zatvoru, a grupa je proglašena terorističkom iako stalno ističe kako se bavi mirnim aktivizmom.

Alarmantna situacija

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je proglasilo alarmantnu situaciju u državi nakon smrti Mursija, prenosi agencija Anadolija, te dodaje kako su angažirane hiljade dodatnih snaga sigurnosti nakon vijesti o smrti svrgnutog predsjednika.

Državne vlasti su, također, u okviru poduzetih mjera, pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru.

Poduzete su posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima, a odobren je i plan C ,kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

Pokret Muslimanska braća saopćio je u ponedjeljak navečer kako je smrt bivšeg predsjednika Egipta i te organizacije zapravo “ubistvo” prvog demokratski izabranog lidera države.

U saopćenju objavljenom na internetskoj stranici pokreta poziva se narod na okupljanja ispred ambasada Egipta širom svijeta, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije