Muhamed Mursi osuđen na smrt

Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 107 drugih optuženih zbog bijega iz zatvora tokom ustanka 2011.

Mursi, koji već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog podsticanja nasilja nad demonstrantima, nalazio se u kavezu u odvojenom dijelu sudnice kada je presuda pročitana.

Presuda je proslijeđena vrhovnom muftiji, koji do 2. juna treba dati mišljenje, no ono je savjetodavno i sud ga ne mora uvažiti. 

Osama Mursi, sin Muhameda Mursija, osudio je presudu rekavši kako je ona nevažeća.

“Ova sudska presuda je nevažeća i ne obraćamo pažnju na nju”, rekao je Osama Mursi u telefonskom razgovoru za Anadoliju.
Istakao je da će njegov otac učiniti sve što je moguće kako bi na kraju pobijedila volja egipatskog naroda koji je i izabrao Mursija za predsjednika na predsjedničkim izborima 2012. godine.

“Predsjednik je i dalje tu, i nastavit će da brani volju naroda dok revolucija ne urodi plodom”, kazao je Osama Mursi.

Mursijeva porodica nije prisustvovala današnjem izricanju presude, a poručili su da su tim činom željeli pokazati da ne priznaju legitimitet sudskog postupka.

Osuda Amnesty Internationala

Amnesty International je osudio presudu Muhamedu Mursiju, rekavši da ona odražava “žalosno stanje pravosudnog sistema zemlje”.

“Smrtna kazna je postala omiljeni instrument egipatskim vlastima u borbi protiv političke opozicije”, rekao je Said Boumedouha iz Amnesty Internationala.

Zvaničnik Muslimanske braće, Amr Darrag, pozvao je međunarodnu zajednicu da spriječi moguće izvršenje smrtne kazne nad Mursijem, rekavši da se radi o političkoj presudi, prenosi Reuters.
 
Na prvom suđenju koje je održano danas, Mursi i još 107 drugih članova i pripadnika Muslimanske braće, optuženi su za bjekstvo iz zatvora i napade na policiju tokom pobune 2011. protiv tadašnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

U zatvoru se nalazi 27 optuženih, uključujući Mursija, dok je ostalima, među kojima je vjerski vođa iz Katara Yusuf al-Qaradawi, suđeno u odsustvu.

Yehia Ghanem, bivši urednik dnevnog lista Al-Ahram, rekao je za Al Jazeeru: ”U ovom konkretnom slučaju, ima mnogo pravnih osnova za poništenje presude. Samo sudstvo i sud su neustavni jer, prema Ustavu iz 2012. i prema najnovijem, usvojenom nakon što je Sisi preuzeo vlast kao predsjednik, trebao je biti osnovan specijalni sud za suđenje predsjedniku.

Parlament je morao prihvatiti optužnicu dvotrećinskom većinom, a zatim je trebao biti formiran specijali sud, ali ništa od toga se nije desilo. Također, tu su mnoge druge stvari, kao što je svjedočenje bivšeg načelnika generalštaba, general-pukovnika Samija Anana na suđenju bivšem predsjedniku Mubaraku, u kojem je negirao sve optužbe vezane za Hamas, prelazak granica i oslobađanje zatvorenika. Dakle, postoje mnoge pravne osnove za poništenje ove smrtne presude”.

Na drugom suđenju, Mursi i 35 optuženih, uključujući vođe Muslimanske braće, optuženi su za kovanje zavjere sa Hamasom i Iranom o destabilizaciji Egipta.

Nove optužnice

Optuženi se terete da su snabdijevali iransku elitnu Revolucionarnu gardu obavještajnim izvještajima u cilju destabilizacije zemlje.

Tužilaštvo navodi da su oni provodili špijunsku aktivnost u ime Muslimanske braće i Hamasa od 2005. do augusta 2013. “sa ciljem izvođenja terorističkih napada u zemlji kako bi širili haos i srušili režim”.

Za ove optužbe, također, zaprijećena je smrtna kazna.

Mursi se suočava sa još dva suđenja – za vrijeđanje sudstva i špijuniranje.

Mursi, prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta, svrgnut je vojnim udraom koji je predvodio sadašnji predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, u julu 2013, nakon masovnih demonstracija.

Nakon što je Mursi svrgnut, nova vlada je počela obračun sa njegovim pokretom Muslimanska braća. Stotine ljudi su ubijene, a hiljade zatvorene.

Egipatske vlasti su proglasile Muslimansku braću terorističkom organizacijom u decembru 2013. Zatvorske kazne zaprijećene su i za verbalnu podršku pokretu. 

Izvor: Al Jazeera i agencije