Mugabe proglasio datum izbora

Mugabe je već 33 godine na čelu Zimbabvea (AP)

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe jednostrano je proglasio da će izbori u toj zemlji biti održani 31. jula, uprkos protivljenju njegovog partnera u vladi i rivala, premijera Morgana Tsvangiraija.

Premijer je rekao da Zimbabve izbore može održati najranije 25. avgusta. „Predsjednik Mugabe se ponaša nezakonito i protivustavno“, rekao je Tsvangirai, dodavši: „Kao premijer i ministar, ovo ne mogu prihvatiti“.

Mugabe, 89, vođa je Zimbabvea već 33 godine; prvo je radio kao premijer, a kasnije kao predsjednik. Dan prije Mugabeovog proglasa, Tsvangirai je rekao da izborima ne bi dao legitimitet.

„Ne možete postaviti datum bez moje saglasnosti. Tačka. Neću dati legitimitet ovim izborima ukoliko se ne dogovorimo,“ rekao je Tsvangirai. Ranije ovog mjeseca, Ustavni sud je naredio da se izbori održe do kraja jula.

Ali Tsvangirai je tražio pomjeranje glasanja, dok se ne završe reforme koje bi garantovale fer i poštene izbore. Tsvangirai je pobijedio u prvom krugu posljednjih izbora, održanih 2008. godine, ali nije uspio osvojiti uvjerljivu većinu koja mu je bila potrebna za stvaranje vlade.

Bojkotovao je drugi krug glasanja – u kojem je pobijedio Mugabe.

Izvor: Al Jazeera i agencije