Oglasi

Muellerov izvještaj: Nije bilo Trumpove saradnje s Rusijom

Specijalni savjetnik Robert Mueller nije ustanovio da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine.
Iako ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, on ga ni ne oslobađa krivice, navodi se u sažetkuEPA-EFE

U izvještaju specijalnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom miješanju u predsjedničke izbore 2016. godine u Sjedinjenim Američkim Državama navodi se kako nije ustanovljeno da je predsjednik Donald Trump počinio krivično djelo, ali ga se ni ne oslobađa krivnje, navodi se u sažetku istrage objavljenom u nedjelju.

Mueller, koji je proveo skoro dvije godine istražujući navode da se Rusija miješala u izbore 2016. godine kako bi pomogla da Trump pobijedi demokratsku protivnicu Hillary Clinton, također nije pronašao dokaze da je bilo koji član Trumpove izborne kampanje imao dogovore sa Rusijom tokom izbora, prenose agencije.

„Iako ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, on ga ni ne oslobađa krivice“, naveo je glavni tužitelj William Barr kojem je Mueller predao izvještaj u petak.

Kako agencija AP prenosi, sažetak o istrazi je napravljen bez ikakvog konsultiranja sa Muellerom. Ovo je kazao visokopozicionirani zvaničnik Ministarstva pravde koji je tražio da ostane anoniman jer nema odobrenje za javni istup.

Mueller je također naveo kako će prepustiti glavnom tužitelju da odluči da li je počinjeno krivično djelo.

U prvoj reakciji Bijele kuće, glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders je poručila: "Posebni istražitelj nije pronašao nikakav dosluh i nije pronašao nikakvu opstrukciju. Glavni tužitelj Barr i njegov zamjenik Rosenstein dodatno su naglasili da nije bilo opstrukcije. Nalazi Ministarstva pravosuđa su kompletirani i u potpunosti oslobađaju predsjednika SAD-a".

Lov na vještice

Barrov sažetak navodi kako Mueller nije našao dokaze da je Trumpova kampanja bila koordinirana sa Rusijom uprkos brojnom ponudama pojedinaca koji su povezana sa Rusijom.

Objava sažetka će vjerovatno pokrenuti novu političku borbu u Washingtonu dok demokrate zahtijevaju da Barr objavi cijeli izvještaj, a Trump smatra kako su nalazi potvrda njegovih skoro svakodnevni istupa da je žrtva „lova na vještice“ koji baca dugu sjenu na njegovo predsjednikovanje.

Istraga je ranije dovela do presude bivšem šefu Trumpovog izbornog štaba Paulu Manafortu, koji je osuđen na ukupno sedam i po godina zatvora, zbog zavjere i finansijske prevare. Mueller je izvještaj završio nakon 22 mjeseca rada i u petak ga predao državnom tužitelju Williamu Barru.

Trump je uvijek negirao saradnju sa Moskvom ili opstrukciju pravde. Iz Rusije navode kako se nisu miješali u izbore, premda su američke obavještajne službe zaključile kako je tako bilo.

Optužene 34 osobe

Barr navodi kako istraga nije pronašla dovoljno dokaza da je Trump pokušavao smetati provođenju pravde. Mnogi njegovi politički protivnici ga optužuju da je ometao istragu o Rusiji kada je otpustio bivšeg direktora Federalnog istražnog ureda (FBI) Jamesa Comeyja.

Ministarstvo pravde SAD-a je u petak objavilo kako je Mueller okončao svoju istragu nakon što je objavilo optužbe protiv 34 osobe, među kojima su ruski agenti i bivši ključni Trumpovi saveznici kao što je njegov nekadašnji šef kampanje Paul Manafort, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Mike Flynn i njegov lični advokat Michael Cohen.

No, nijedna od tih optužbi se ne odnosi direktno na to da li je Trumpova kampanja sarađivala sa Moskvom.

U Barrovom sažetku koji je poslat Kongresu SAD-a navodi se kako je Muellerov tim tokom istrage poslao više od 2.800 sudskih poziva i realizirao približno 500 naloga za pretres tokom istrage.

Dodaje se kako je specijalni savjetnik Mueller angažirao 19 advokata i imao pomoć tima od 40 agenata FBI-ja, obavještajnih analitičara, forenzičara i drugih profesionalaca.

Tim je ispitao približno 500 svjedoka, prenose agencije.

Narod mora znati činjenice

Predsjednik sudskog komiteta Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Jerry Nadler iz Demokratske stranke navodi kako specijalni savjetnik Mueller „jasno i eksplicitno ne oslobađa predsjednika krivice“, prenose agencije.

Nadler je na Twitteru objavio kako Barrovo pismo Kongresu pokazuje kako, iako je predsjednik možda djelovao na remećenju pravde, vlasti moraju to dokazati „mimo razumne sumnje“.

No, Nadler je naveo i kako Kongres mora saslušati Barra zbog njegovog odlučivanja i vidjeti „sve moguće dokaze jer američki narod mora znati sve činjenice“.

Sa druge strane, predsjednik sudskog komiteta Senata, republikanac i bliski Trumpov savjetnik Lindsey Graham smatra kako je izvještaj „uklonio oblak koji je natkrivao predsjednika Trumpa“.

Graham dodaje kako je ovo „loš dan za one koji su se nadali kako će Muellerova istraga svrgnuti predsjednika Trumpa“.

Nadler je nešto kasnije objavio kako će njegov komitet pozvati generalnog tužitelja Barra ubrzo svjedoči, pozivajući se na zabrinutost oko nekih Barrovih zaključaka izvedenih iz Muellerovog izvještaja.

„U svjetlu veoma zabrinjavajućih protivrječnosti i konačne odluke donesene u Ministarstvu pravde nakon izvještaja specijalnog savjetnika u kojem Mueller predsjednika nije oslobodio krivice, pozvat ćemo generalnog tužitelja Barra da svjedoči pred komitetom u bliskoj budućnosti“, objavio je na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.