Mueller: Trump nije oslobođen optužbe za opstrukciju pravde

Bivši specijalni istražitelj američkog Ministarstva pravde Robert Mueller u srijedu je branio integritet istrage navoda o ruskom uplitanju u američke izbore tokom dramatičnog kongresnog saslušanja, prenosi Reuters.

Ponovio je da nije oslobodio aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa optužbe za opstrukciju pravde, niti je, kako je sam predsjednik tvrdio, potpuno opravdao Trumpa.

Mueller se pojavio na dugo očekivanom svjedočenju, koje postavlja visoke uloge i za Trumpa, i za demokrate, koji su podijeljeni između njegovog opoziva i suprotstavljanja predsjedniku na predstojećim izborima.

‘Trump nije iznad zakona’

Mueller, bivši direktor Federalnog istražnog biroa – FBI, koji je proveo 22 mjeseca istražujući navode o ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine, pojavio se pred pravosudnim povjerenstvom Zastupničkog doma Kongresa.

Predsjedavajući povjerenstva, demokrat Jerrold Nadler, pohvalio je Muellera i izjavio je da nitko, uključujuči Trumpa, “nije iznad zakona”, iako su republikanci pokušali opisati Muellerovu istragu kao nepravednu prema Trumpu, dok mu je konzervativni zastupnik Louie Gohmert kazao da je “izopačio pravdu”.

Trump tvrdi da je Muellerova istraga rezultirala “potpunim i kompletnim opravdanjem” američkog predsjednika.

Na Nadlerovo pitanje je li oslobodio Trumpa takvih navoda, Mueller je odgovorio: “Ne.”

‘Istraga poštena i nezavisna’

Mueller, koga je Trump optužio da je vodio “lov na vještice” i “pokušao orkestrirati puč” protiv predsjednika, izjavio je da je njegova istraga vođena “na pošten i nezavisan način”.

Prema njegovim riječima, članovi tima koji je vodio su “ljudi od najvišeg integriteta”.

“Tokom moje karijere viđao sam brojne izazove demokraciji. Pokušaji ruske vlade da se upliću u naše izbore bili su među najozblijnijim”, izjavio je Mueller, prenosi Reuters.

Mueller je bio na čelu FBI-ja i nakon napada na New York i Pentagon 11. rujna 2001. godine.

Izvor: Agencije