Oglasi

Mueller predao izvještaj o ruskom miješanju u američke izbore

Izvještaj koji još nosi markicu „povjerljivo“, označio je kraj Muellerove istrage, ali će vjerovatno otvoriti dosta javnih sukoba.
Izvještaj je označio kraj Muellerove istrage, ali će vjerovatno otvoriti dosta javnih sukoba Arhiva

Specijalni savjetnik Robert Mueller u petak je završio i predao dugo čekani izvještaj o miješanju Rusije u predsjedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je bacio sjenu na pobjedu Donalda Trumpa iz 2016. godine, njegovu porodicu, te rezultirao optužnicama protiv nekih od njegovih najbližih saradnika.

Izvještaj koji još uvijek nosi markicu „povjerljivo“, označio je kraj Muellerove istrage, ali će vjerovatno otvoriti dosta javnih sukoba.

Sada je potez na Trumpovom državnom tužiocu i Kongresu SAD-a, eventualno i na saveznim sudovima.

Ministarstvo pravde i Mueller su izvještaj predali državnom tužiocu Williamu Barru koji će ga pregledati, napisati sopstveno mišljenje i prezentirati ga Kongresu i američkoj javnosti.

Da li je Trump ometao istragu?

Barr je izjavio da bi to mogao učiniti već ovog vikenda.

Pošto još uvijek nema nikakvih detalja, ostaje nejasno da li je Muellerov izvještaj odgovorio na elementarna pitanja istrage – da li je Trumpova kampanja  bila u dosluhu sa Moskvom i je li američki predsjedniki, kasnije, otpuštanjem direktora FBI-ja želio omesti istragu?

Također je nejasno kakve će korake Mueller preduzeti ako se utvrdi da je zaista otkrio nelegalne radnje od strane Trumpa.

Američki predsjednik je jučer Muellerovu istragu nazvao „suludom“, ali ga je pozvao da je objavi, „kako bi ljudi mogli vidjeti je li prava stvar, ili nije“.

Muellera istraga ranije je dovela do presude bivšem šefu Trumpovog izbornog štaba Paulu Manafortu, koji je osuđen na ukupno sedam i po godina zatvora, zbog zavjere i finansijske prevare.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.