Mueller novi generalni direktor Volkswagena

Mueller: VW će, pod mojim vodstvom, uložiti sve napore da razvije najstrože propise prilagođavanja i upravljanja standardima (AP)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen (VW) imenovao je danas Matthiasa Muellera, šefa Porschea, za novog generalnog direktora VW-a, nakon odlaska sa te funkcije Martina Winterkorna zbog skandala sa lažiranjem podataka o zagađenju zraka.

„Matthias Mueller ima jake strateške, korporativne i društvene kvalitete“, rekao je aktuelni predsjednik VW-a Berthold Huber na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

„Cijenimo njegov kritički i konstruktivan pristup“, dodao je Huber.

Mueller (62), koji će odmah preuzeti dužnost, rekao je da će njegov „najpreči zadatak biti da vrati povjerenje u Volkswagen grupu – kroz jednu sveobuhvatnu istragu i maksimalnu transparentnost, ali i izvlačeći prave pouke iz sadašnje situacije“, prenio je AFP.

„Volkswagen će, pod mojim vodstvom, uložiti sve napore da razvije najstrože propise prilagođavanja i upravljanja standardima u cijeloj industriji i da ih primjeni“, rekao je on.

Moralna i politička katastrofa

Nadzorni odbor VW-a je, inače, na današnjoj sjednici ocijenio da je odluka da se uređaji u automobilima prilagode tako da falsificiraju pokazatelje o emisiji štetnih gasova prilikom ekotestiranja, bila moralna i politička katastrofa kompanije i da je za to kriva mala grupa ljudi.

„Možemo jasno da kažemo da je manipulacija sa emisijom gasova moralna i politička katastrofa“, rekao je Berthold Huber, koji je na čelu dvadesetočlanog Odbora.

Volkswagenu prijete deseci javnih i privatnih tužbi, državnih istraga, kompenzacijskih i troškova opoziva, a ukupni troškovi mogli bi iznositi više od 6,5 milijardi eura koliko je njemački koncern ostavio „na stranu“.

Izvor: Agencije