Mueller brani presudu Stoneu nakon što ga je Trump pomilovao

Šezdesetsedmogodišnji Stone je optužen i osuđen jer je lagao pod prisegom u Kongresu (EPA)

Posebni istražitelj Robert Mueller u subotu je u rijetkom javnom nastupu branio kazneni progon Rogera Stonea, nakon što ga je američki predsjednik Donald Trump pomilovao.

Posebni istražitelj Mueller, voditelj istrage o ruskom miješanju u američke izbore, smatra kako je ispravno optužio Stonea jer je prikrivao svoje djelovanje kako bi zaštitio Trumpa u istrazi. 

„Stone je optužen i osuđen jer je počinio kriminalna djela. Ostaje osuđenik, s pravom“, napisao je Mueller u tekstu za Washington Post. 

Posebni istražitelj snažno odbacuje tvrdnje Trumpa i njegovih saveznika da je istraga bila „lov na vještice“, a da je Stone krivo optužen.

„Osjećam dužnost odbaciti i šire tvrdnje da je naša istraga bila nelegitimna i motivi neprimjereni, kao i specifične tvrdnje da je Stone bio žrtva našeg ureda“, napisao je Mueller. 

Komunicirao sa ruskim obavještajcima

Šezdesetsedmogodišnji Stone je optužen i osuđen jer je lagao pod prisegom u Kongresu za vrijeme istrage o ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. godine, prenijela je Hina. 

U utorak se trebao javiti u savezni zatvor Jesup u Georgiji na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca, no američki predsjednik ga je u subotu pomilovao. 

U saopćenju o odluci o pomilovanju Stonea, Bijela kuća je napala Muellerovu istragu i istražitelje koji su pokrenuli postupak protiv Stonea. Iz Bijele kuće su saopćili da je Stone “žrtva prevare koju su ljevičari i njihovi saveznici u medijima godinama provodili pokušavajući potkopati Trumpov predsjednički položaj”.

“Nikad nije bilo nikakvoga dosluha između Trumpove kampanje, ili Trumpove administracije, s Rusijom”, stoji u priopćenju u kojemu se dodaje da je to “bila samo fantazija onih koji nisu mogli prihvatiti rezultat izbora 2016.”

Iako je pomilovan, Stone nije dobio potpuni oprost te mu presuda nije izbrisana.

Veteran republikanske stranke desetljećima je bio Trumpov prijatelj, a završio je kao jedan od nekoliko njegovih suradnika optuženih u Muellerovoj istrazi. 

„Stone je bio centralna ličnost naše istrage zbog dva ključna razloga: 2016. je komunicirao s pojedincima za koje znamo da su ruski obavještajci te je tvrdio da unaprijed zna za WikiLeaksovu objavu elektroničke pošte koju su ruski obavještajci ukrali“, kazao je Mueller.

Izvor: Agencije