Mučenje, hapšenje i nestanci svakodnevica u Jemenu

Pobunjenička grupa Husi snosi odgovornost za korištenje 506 ilegalnih zatočeničkih centara (Al Jazeera)

Nacionalna komisija za istragu navoda o kršenju ljudskih prava u Jemenu saopćila je da je utvrdila postojanje oko 3.700 slučajeva proizvoljnog hapšenja, mučenja i prisilnih nestanka, koje su počinile sve strane u oružanom sukobu u Jemenu.

U izvještaju kojeg je objavila na konferenciji za novinare u Adenu, komisija je dodala da pobunjenička skupina Husi i njihov bivši saveznik Ali Saleh snose odgovornost za korištenje 506 ilegalnih zatočeničkih centara.

Istovremeno su Vlada i sigurnosne jedinice odgovorne za 80 centara, pored tri ilegalna zatočenička centra koja pripadaju Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ranije je Amnesty International saopćio da su sve strane u sukobu u Jemenu krive, međutim, koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije, kako su naveli, “može biti kriva za ratne zločine”.

Saudijska Arabija predvodi savez sunitskih arapskih država koje imaju podršku Zapada i koje pokušavaju na vlast vratiti međunarodno priznatu jemensku Vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, kojega su iz prijestolnice Sane 2015. godine protjerali Husi, saveznici Irana. 

I UN upozorava na ratne zločine svih strana

Aktivisti za ljudska prava Ujedinjenih naroda upozorili su da su zračni napadi saudijske koalicije u ratu u Jemenu uzrokovali su teška civilna stradanja, a neki od njih mogli bi predstavljati ratne zločine.

Istovremeno su naveli i kako su Husi ispaljivali rakete u Saudijsku Arabiju, blokirali dostavu potrepština u Taiz i granatirali taj grad s povišenog teritorija, navodeći kako je i ta strana odgovorna za mučenja, odnosno također za ratni zločin. 

Koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, odbacila je UN-ov izvještaj.

Iz koalicije je navedeno da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije