Oglasi

Mučenje, hapšenje i nestanci svakodnevica u Jemenu

Amnesty International smatra da su svi u jemenskom sukobu krivi, ali koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije može biti kriva za ratne zločine.
Pobunjenička grupa Husi snosi odgovornost za korištenje 506 ilegalnih zatočeničkih centaraAl Jazeera

Nacionalna komisija za istragu navoda o kršenju ljudskih prava u Jemenu saopćila je da je utvrdila postojanje oko 3.700 slučajeva proizvoljnog hapšenja, mučenja i prisilnih nestanka, koje su počinile sve strane u oružanom sukobu u Jemenu.

U izvještaju kojeg je objavila na konferenciji za novinare u Adenu, komisija je dodala da pobunjenička skupina Husi i njihov bivši saveznik Ali Saleh snose odgovornost za korištenje 506 ilegalnih zatočeničkih centara.

Istovremeno su Vlada i sigurnosne jedinice odgovorne za 80 centara, pored tri ilegalna zatočenička centra koja pripadaju Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ranije je Amnesty International saopćio da su sve strane u sukobu u Jemenu krive, međutim, koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije, kako su naveli, "može biti kriva za ratne zločine".

Saudijska Arabija predvodi savez sunitskih arapskih država koje imaju podršku Zapada i koje pokušavaju na vlast vratiti međunarodno priznatu jemensku Vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, kojega su iz prijestolnice Sane 2015. godine protjerali Husi, saveznici Irana. 

I UN upozorava na ratne zločine svih strana

Aktivisti za ljudska prava Ujedinjenih naroda upozorili su da su zračni napadi saudijske koalicije u ratu u Jemenu uzrokovali su teška civilna stradanja, a neki od njih mogli bi predstavljati ratne zločine.

Istovremeno su naveli i kako su Husi ispaljivali rakete u Saudijsku Arabiju, blokirali dostavu potrepština u Taiz i granatirali taj grad s povišenog teritorija, navodeći kako je i ta strana odgovorna za mučenja, odnosno također za ratni zločin. 

Koalicija arapskih zemalja, predvođena Saudijskom Arabijom, odbacila je UN-ov izvještaj.

Iz koalicije je navedeno da će dostaviti u narednom periodu detaljan i opsežan pravni odgovor, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.