Mučenja u saudijskim zatvorima: Najtiranskija era kojoj smo svjedočili

Sve učestaliji izvještaji o mučenju u zatvorima dok se prestolonasljednik Mohammed Bin Salman priprema da vlada kraljevstvom (Reuters)

Piše: Kareem Chehayeb

Nekoliko dana nakon što je Saudijska Arabija objavila da će dozvoliti ženama da voze u septembru 2017, blogerica i aktivistica Eman al-Nafjan napisala je entuzijastičnu kolumnu za CNN.

Hvaleći upornost aktivistkinja za ženska prava kao što je Loujain al-Hathloul, ona je rekla: „Druga pitanja se čini savladiva. Najveće pitanje trenutno je sistem starateljstva.“

Osam mjeseci kasnije al-Nafjan, Loujain al-Hathloul i druge aktivistkinje za ljudska prava i muški saveznici su uhapšeni.

Postali su žrtve kampanje blaćenja na internetu i van njega, optuženi su da pokušavaju destabilizirati državu i aktivirati javno mnijenje.

Od njihovog hapšenja, prisutni su navodi o mučenju zatvorenika – sa izvještajima o bičevanju i električnim šokovima dok su u pritvoru.

Vjeruje se da su i trojica saudijskih muslimanskih učenjaka povezana sa Sahwom odnosno Pokretom buđenja, koji navodno čekaju smrtnu kaznu i mogli bi uskoro biti pogubljeni, također mučena u zatvoru.

Salman al-Awdah je hospitaliziran kao rezultat bivanja u samici, prema Amnesty Internationalu, zdravlje Awad al-Qarnija također je pogoršano, prema aktivistima, dok je Ali al-Omari navodno pretrpio opekotine i povrede po cijelom tijelu kao rezultat boravka u samici duže od godinu dana.

Adam Coogle, saudijski istraživač u Human Rights Watchu, rekao je Al Jazeeri: „Postoje ozbiljni navodi o mučenju od istražitelja. To je nešto što ćete često čuti i od drugih aktivista za ljudska prava također.“

Specijalizirani krivični sud

Među ovim zatvorima su al-Haer u Rijadu, Dhahban u blizini Džede i Dammam u Istočnoj pokrajini.

Aktivistima za ženska prava, demonstrantima iz pretežno šiitske manjinske muslimanske Istočne pokrajine, i drugim disidentima često se sudi na Specijaliziranom krivičnom sudu, državnom sudu za borbu protiv terorizma.

„Većina aktivista za ljudska prava i disidenata su u zatvorima koje vodi tajna policija Mabahith ili općim zatvorima“, Al Jazeeri je rekao Yahya Assiri, saudijski aktivista koji je osnovao organizaciju za ljudska prava Al Qst. 

Dok općim zatvorima upravlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, zatvorima maksimalne sigurnosti upravlja policijska agencija Predsjedništva državne sigurnosti poznata kao Mabahith.

Uslovi u općim zatvorima su užasni i lošiji nego u onima maksimalne sigurnosti, kaže Assiri, dodajući da je često tjelesno kažnjavanje dok je korupcija podstakla trgovinu prokrijumčarenih droga.

„Ove ustanove su daleko više zastarjele od zatvora maksimalne sigurnosti, i ćelije su obično pretrpane“, kaže on.

U svom godišnjem izvještaju za 2018, Al Qst je tvrdio da su vlasti prisiljavale zatvorenike da spavaju u toaletima.

Essam Koshak, aktivista i računarski inženjer uhapšen je u januaru 2017. jer je na Twitteru govorio protiv sistema muškog starateljstva i osuđen je na četiri godine zatvora nakon čega slijedi četverogodišnja zabrana putovanja.

Iako mu je suđeno na Specijaliziranom krivičnom sudu, držan je u općem zatvoru u Meki prije nego što je prebačen u zatvor maksimalne sigurnosti al-Haer u Rijadu.

Slično tome, aktivista Issa al-Nukheifi je prije suđenja držan u općem zatvoru u Meki bez optužnice. Na Specijaliziranom krivičnom sudu osuđen je na šest godina zatvora nakon čega slijedi šestogodišnja zabrana putovanja zbog postova na Twitteru koji kritikuju saudijsku kraljevsku porodicu i vladu. I njega drže u al-Haeru.

Iako su uslovi u ustanovama koje vodi Mabahith relativno bolji, Assiri je rekao da su sveukupno, zatvori izgrađeni i vođeni za zatvorenike osumnjičene za terorizam ili za druge optužnice koje se tiču ekstremne sigurnosti „nevjerovatno lošiji nego ranije“.

Iako je nekoliko aktivista privremeno pušteno dok im se suđenja nastavljaju, očekuje se da bi mogli dobiti 20 godina zatvora, prema zakonu o borbi protiv terorizma Saudijske Arabije.

UN-ova Konvencija protiv mučenja

Saudijska Arabija je prihvatila UN-ovu Konvenciju protiv mučenja – uz zadrške, ali izvještaji organizacija za ljudska prava i svjedočanstva pokazuju da je sistematsko mučenje rašireno uz nekažnjivost.

Prema Al Qstu, iako nisu dozvoljene nezavisne i privatne posjete zatvorima, prisutno je sve više navoda da zatvorenike muče tokom ispitivanja dok ih drže u ustanovama maksimalne sigurnosti.

Assiri je rekao Al Jazeeri da je zabilježio širok spektar užasnih metoda mučenja, uključujući strujne udare, simulaciju utapanja i vješanje žrtava na strop za zglobove.

U Al Qstovom izvještaju za 2018. stoji da su istaknute reformatorke i aktivistice za ženska prava Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan, Samar Badawi, i najmanje šest drugih podvrgavane „brutalnom“ fizičkom i psihičkom mučenju.

Iz Amnesty Internationala su rekli da su dobili svjedočenja prošlog novembra o navodnom mučenju zatvorenih aktivistica za ženska prava, uključujući seksualno uznemiravanje od strane maskiranih muškaraca u zatvoru Dhahban. Žrtve su tvrdile da su zbog toga teško hodale, nekontrolisano se tresle i imale masnice po tijelu. Jedna je navodno pokušala oduzeti sebi život.

U skorije vrijeme je u internom medicinskom dokumentu navodno pripremljenom za saudijske vlasti, a koji je presreo Guardian u martu, sugerisano da je zdravlje nekih 60 zatvorenika tako loše da ih treba prebaciti u bolnicu.

U novinama su naveli slučajeve pothranjenosti i masnica, posjekotina, opekotina i drugih biljega po tijelu.

„Vjerujemo da je bar jedan – ako ne i svi ovi izvještaji tačan“, Coogle je rekao Al Jazeeri, dodavši da je on zabilježio slične slučajeve u zatvorima maksimalne sigurnosti u Istočnoj pokrajini, gdje su politički disidenti iz šiitske muslimanske manjine u državi često držani prije suđenja i nakon izricanja presude.

„Čuli smo odvratne priče o tamošnjim dešavanjima“, rekao je on.

Sve su učestaliji izvještaji o upotrebi mučenja u zatvorima kako se prestolonasljednik Mohammed bin Salman, poznat kao MBS, priprema da vlada kraljevstvom. Vjeruje se da ovaj lider vodi nastojanja da uguši neslaganje.

„Vidjeli smo ovo i ranije ali ne u ovolikoj mjeri“, kazala je Hala al-Dosari, saudijska naučnica i aktivistkinja u Centru za ljudska prava i globalnu pravdu pri Njujorškom univerzitetu, dodajući da je MBS-ova strategija zasnovana na pooštravanju mjera uporedo sa globalnom kampanjom odnosa s javnošću. „Ovo je najtiranskija era kojoj smo svjedočili.“

Slučajevi autoncezure

Omaima al-Najjar, saudijska feministkinja, blogerica i politička izbjeglica u Italiji, rekla je Al Jazeeri da je svjedočila većem broju slučajeva autocenzure u proteklim mjesecima.

„Ranije sam često čitala umjerene kritike vlade u nekim novinama kao što je Al-Watan, ali sada to više ne vidite“, kazala je ona, skrenuvši pažnju na ubistvo kolumniste Washington Posta Jamala Khashoggija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Turskoj.

„Bilo je diskusija među običnim ljudima u javnoj sferi o onome što se desilo Khashoggiju“, rekla je al-Najjar. „Ali razgovor je zamro u trenutku kada su Saudijci priznali odgovornost.“

Međutim, međunarodna zajednica nije bila sasvim tiha nakon ubistva Khashoggija i budući da koalicija predvođena Saudijskom Arabijom i dalje napada Jemen.

SAD je izdao zabrane putovanja za 16 Saudijaca i njihove porodice povezanih sa MBS-om. Šačica evropskih država, Njemačka, Belgija, Finska i Norveška obustavile su prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i njenim koalicionim saveznicima zbog njenih postupaka u Jemenu. Ključni saudijski dobavljači oružja, SAD, Francuska, Velika Britanija i Kanada još nisu okončali prodaju.

Al-Dosari vjeruje da su ove mjere pozitivan početak, ali nedovoljne da spriječe daljnja kršenja ljudskih prava. Ona se nada da će međunarodna ozlojeđenost zbog skandala sa Khashoggijem i zvjerstava u Jemenu rezultirati obraćanjem veće pažnje na domaća pitanja u kraljevstvu.

„Mislim da je [ubistvo Khashoggija] bio trenutak jasnoće za mnogo ljudi“, rekla je ona. „Razjasnilo je koja je priroda režima u Saudijskoj Arabiji, čak i za Saudijce – ne samo za međunarodnu zajednicu.“

Gledajući unaprijed, analitičari su rekli da se MBS-ova budućnost oslanja na podršku predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije, posebno zato što je američki predsjednik pokazao snažnu podršku nakon što je Khashoggi ubijen.

„Sve dok misle da imaju američku administraciju u džepu“, kazao je Coogle, „mogu raditi šta im je volja.“

Izvor: Al Jazeera