Mubarakovi sinovi oslobođeni optužbe

Mubarak i njegovi sinovi, Gamal [lijevo] i Alaa [desno] uhapšeni su dva mjeseca nakon ustanka (EPA)

Egipatski sud oslobodio je danas dvojicu sinova svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji su bili optuženi za manipulacije na tržištu.

Mubarakovi sinovi, bogati biznismeni Alaa i Gamal, optuženi su da su u lokalnoj egipatskoj banci kupili veliki broj akcija, pri čemu su, navodno znali da će banku preuzeti investitor iz Perzijskog zaliva, što bi znatno povećalo njihovu cijenu.

Krivični sud u Kairu oslobodio je u tom slučaju još šest osoba, a sedmi optuženi ranije je preminuo, navodi AP, prenosi Tanjug.

Agencija dodaje da je to posljednje u nizu suđenja članovima Mubarakove porodice od Arapskog proljeća 2011. godine, u kojem je on svrgnut nakon tri decenije na vlasti.

Vratili pronevjereni novac

Mubarak i njegovi sinovi uhapšeni su dva mjeseca nakon ustanka, a bivši predsjednik je nakon dugotrajnog procesa oslobođen optužbi za ubistvo demonstranata tokom 18-dnevnih protesta protiv njegove autokratske vladavine.

Oni su osuđeni na tri godine zatvora zbog pronevjere sredstava koje su upotrijebili za obnovu i održavanje predsjedničkih palata i privatnih rezidencija.

Sinovi su pušteni 2015, a Mubarak je izašao iz zatvora 2017. godine.

Njih trojica su vratili državi pronevjereni novac.

Mubarakovi sinovi su nakratko uhapšeni u septembru 2018. godine, ali su pušteni uz kauciju, pošto je apelacioni sud prihvatio zahtjev odbrane za izuzeće sudije koji im je odredio pritvor.

Izvor: Agencije