Mubarak negira ubijanje demonstranata

Svrgnuti egipatski predsjednik Hosni Mubarak negirao je kako je naredio snagama sigurnosti da ubijaju demonstrante, a to je kazao u kairskoj sudnici gdje se vodi proces protiv njega na osnovu optužnice da je odgovoran za smrt više od 850 učesnika protesta tokom ustanka u ovoj državi 2011. godine.

„Ja, Mohammed Hosni Mubarak koji stoji danas pred vama, nikada nisam dao naredbe da se ubijaju demonstranti. Nikada nisam naredio da se ubijaju Egipćani“, kazao je tokom svog prvog obraćanja u sudnici.

„Iskoristio sam svoj život za borbu protiv neprijatelja domovine. Nikada ne bih dao naredbu da se ubije ijedan egipatski građanin, bez obzira na okolnosti, niti bih dao naredbe da se napravi haos na koji su me ranije uspozoravali. Nikada ne bih napravio naredbe koje bi stvorile anarhiju ili politički vakuum.“

Presuda Mubaraku, njegovom bivšem ministru unutrašnjih poslova Habibu el-Adlyju i nekolicini drugih visokopozicioniranih zvaničnika kojima se sudi za ubistva, trebala bi biti obznanjena 27. septembra.

“Mudra odluka”

Adly, koji je ranije govorio, rekao je kako je napravio odluke o sigurnosti da bi ograničio broj demonstranata na trgu Tahrir i  da i dalje vjeruje kako su bile „100 posto ispravne“.

„To je bila mudra odluka“, dodao je.

Mubarak je došao na vlast 1981. godine kada je ubijen predsjednik Anwar Sadat.

Januara 2011. godine, osnaženi nakon što su stanovnici susjednog Tunisa svrgnuli dugogodišnjeg vođu, deseci hiljada Egipćana izašli su na kairski trg Tahrir gdje su tražili više radnih mjesta, uvođenje demokratije i kraj vladavine Mubaraka.

Snage sigurnosti i pristalice Mubaraka pokušali su razbiti demonstracije. Tokom 18 dana protesta više od 850 učesnika okupljanja je ubijeno.

Potpredsjednik Egipta Omar Suleiman 11. februara 2011. godine objavio je da je Mubarak podnio ostavku.

Dugi procesi

Dan kasnije, tužitelji su naredili pritvor Mubaraku i njegovoj dvojici sinova.

Održano je dugo suđenje za korupciju i ubijanje demonstranata tokom ustanka, a godinu dana kasnije Mubarak je proglašen krivim jer nije spriječio ubijanje učesnika protesta i dobio je doživotni zatvor.

Međutim, sud je odbacio tu presudu početkom prošle godine na osnovu tehničkih grešaka te naredio novo suđenje.

Tokom odvojenog procesa Mubarak je u maju kažnjen na tri godine zatvora zbog korupcije, dok su njegovi sinovi dobili četverogodišnje zatvorske kazne.

Izvor: Al Jazeera i agencije