Muallem: Sirija će poštivati pravila UN-a

Sirija će se pridržavati Konvencije Ujedinjenih naroda  o zabrani hemijskog oružja, ali ne može garantirati da će je poštivati i “teroristi” u toj državi, izjavio je sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem pred Generalnom skupštinom UN-a.

Muallem je kazao da su inspektori UN-a za hemijsko oružje stigli u Siriju nakon pet mjeseci i povukli se prije nego što su završili svoj zadatak.

Zapadne zemlje optužuju sirijski režim za napad hemijskim oružjem u augustu u kojem su poginule stotine ljudi, dok sirijske vlasti odbacuju te navode.

“Mi smo ti koji smo bili meta otrovnog gasa”, rekao je Muallem, te dodao da je Sirija tražila da mandat UN-ovih inspektora uključi i mogućnost određivanja ko je koristio hemijsko oružje, što su, kako je kazao, spriječile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici.

Muallem je rekao da u Siriji djeluju teroristi, te da “borba protiv terora zahtijeva da državna zajednica radi u skladu s rezolucijama u borbi protiv terorizma … da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se borili protiv država koje finansiraju i naoružavaju takve grupe i omogućavaju da teroristi dolaze iz raznih država svijeta”.

“New York … je svjedočio razaranjima i terorizmu i djelovanju ekstremista. U isto vrijeme mi u Siriji patimo”, kazao je on. “Kako neke države mogu, iako se u njima desio isti terorizam kao i kod nas u Siriji, i dalje da se bore zajedno sa teroristima i podržavaju teroriste u našoj zemlji?”

Okončana istraga UN-a

Stručnjaci UN-a okončali su u ponedjeljak istragu o sedam napada hemijskim oružjem u Siriji uoči dolaska odvojenog tima za razoružavanje, koji će izvršiti inspekciju hemijskog arsenala ove zemlje.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad insistira na tome da će njegova zemlja poštovati rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a, kojom je od njegove administracije zatraženo da preda kompletno hemijsko naoružanje radi uništavanja.

Šestočlani inspektorski tim UN-a za hemijsko oružje trebao bi napustiti Siriju tokom dana, a ranije je najavljeno da će njihov izvještaj biti pripremljen do kraja oktobra, prenio je AFP.

Stručnjaci UN-a su poslije prethodne istrage u Siriji u preliminarnom izvještaju potvrdili da je u napadu u predgrađu Damaska 21. augusta upotrijebljen nervni gas sarin.

U utorak u Siriju stiže tim od 20 inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Zvaničnik ove organizacije je u nedjelju izjavio kako za sada “apsolutno nema razloga da se sumnja u informacije” koje dostavljaju sirijske vlasti.

Sirijske vlasti i pobunjenici međusobno se optužuju za upotrebu hemijskog oružja u ratu koji traje dvije i po godine.

Prema podacima UN-a, do sada je poginulo više od 110.000 ljudi, a skoro dva miliona ih je izbjeglo iz zemlje.

Granatirana Kineska ambasada

Tri granate pale su na Damask, od kojih je jedna blizu Kineske ambasade.

Kako je izvijestio reporter agencije AP sa lica mjesta, jedna granata je pala skoro 100 metara od Ambasade i od nje su zapaljena dva automobila, dok ih je nekoliko oštećeno.

U blizini tog mjesta se nalazi i Američki kulturni centar, koji je zatvoren već dvije godine, navodi Tanjug.

Prije nekoliko dana granate su pale na diplomatska predstavništva Iraka i Rusije u centru Damaska.

U četvrtak je granata pala na zgradu Iračkog konzulata, usmrtivši jednu Iračanku i ranivši tri osobe.

Nekoliko dana prije toga pobunjenici su ispalili granate koje su pale na teritoriju Ruske ambasade, ranivši tri zaposlena.

Vlade Kine, Rusije i Iraka snažno podržavaju Vladu Sirije i predsjednika Assada, podsjećaju agencije.

Pomoć za izbjeglice

Sirijski susjedi Liban, Jordan, Turska i Irak zatražit će na sastanku u Ženevi od donatora finansijsku podršku zbog velikog broja izbjeglica iz Sirije, javio je Tanjug.

Prema podacima UN-a, više od dva miliona Sirijaca pobjeglo je iz zemlje, a 4,25 miliona njih je interno raseljeno.

Od ukupnog broja izbjeglica u Libanu je registrirano blizu 716.000, u Jordanu skoro 515.000, u Turskoj otprilike 460.000, u Iraku blizu 169.000, a u Egiptu skoro 111.000.

Agencija UN-a za izbjeglice upozorila je da veliki broj izbjeglica ugrožava političku i socijalnu koheziju cijele regije.

Izvor: Al Jazeera i agencije