Može li Trump poslati vojsku da razbije proteste?

Da bi rasporedio vojne snage, Trump se mora formalno pozvati na grupu akata koji su poznati kao Zakon o ustanku (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nagovijestio je da bi mogao koristiti federalne državne trupe kako bi okončao nemire koji su izbili nakon što su policijske snage prošle sedmice ubile Georgea Floyda, nenaoružanog Afroamerikanca, navodi agencija Reuters.

“Ako grad ili savezna država odbije preduzeti neophodne mjere kako bi se branili životi i imovina njegovih stanovnika, onda ću ja razmjestiti vojsku SAD-a i brzo riješiti problem umjesto njih”, naveo je Trump tokom kratkog obraćanja ispred Bijele kuće.

Reuters navodi da su demonstracije većinom bile mirne, ali i da je policija u nekim gradovima koristila silu protiv demonstranata i novinara te da su učesnici protesta imali okršaje s policijom. Dodaje se da su mnogi američki gradovi uveli policijski sat.

Da bi rasporedio vojne snage, Trump se mora formalno pozvati na grupu akata koji su poznati kao Zakon o ustanku (Insurrection Act).

Šta je taj zakon?

Prema Ustavu SAD-a, guverneri općenito imaju ovlasti da održavaju red i mir unutar granica saveznih država.

Taj princip ogleda se u zakonu koji se naziva Posse Comitatus Act, koji generalno zabranjuje federalnoj vojsci da učestvuje u lokalnim snagama provođenja zakona.

Zakon o ustanku, koji datira još s početka 1800-ih, stvara izuzetak za Posse Comitatus Act. On dozvoljava predsjedniku da šalje državne snage kako bi suzbio domaći ustanak (pobunu) koji brani normalno provođenje američkog zakona.

Može li Trump poslati trupe bez odobrenja guvernera?

Može.

Zakon predviđa situacije u kojima se od predsjednika traži da ima odobrenje državnog guvernera ili parlamenta za takve odluke, ali ukazuje i na slučajeve gdje takvo odobrenje nije neophodno, navodi Robert Chesney, profesor prava državne sigurnosti na Univerzitetu Texasa.

Je li ranije korišten taj zakon?

Jest.

Zakon o ustanku korišten je više puta u američkoj državi. Od pokreta za građanska prava 1960-ih njegovo korištenje postalo je “izuzetno rijetko”, govori izvještaj Istraživačkog odjela Kongresa.

Posljednji put korišten je 1992, kad je oslobađanje četiri policajca iz Los Angelesa, koji su pretukli tamnoputog motociklista Rodneyja Kinga, dovelo do smrtonosnih nemira.

Može li sud spriječiti Trumpa da koristi zakon?

Chesney navodi da je “vrlo malo vjerovatna” uspješnost pravnog osporavanja toga da Trump koristi zakon. Sudovi su u prošlosti oklijevali dovoditi u pitanje vojne odluke predsjednika, kaže profesor.

“Zakon, zbog praktičnosti, prepušta predsjedniku odluku, s vrlo malo materijala za sudsku provjeru”, rekao je Chesney, navodi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije