Može li raditi u školi onaj ko je optužen za seksualno zlostavljanje djece?

Djeca, Škola, Učenici
Profesor navodno radi u nekoliko škola i ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 15 godina (EPA)

Hrvatska ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je njezino ministarstvo promptno zatražilo inspekcijski nadzor zbog slučaja srednjoškolskog profesora s područja Daruvara i Bjelovara koji, kako su pisali mediji, ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje djece.

“Čim sam zaprimila tu prijavu prije nekoliko dana, prijava je upućena inspekciji i zatražila sam da se provede inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile te činjenice, a, naravno, škola jednako tako može postupiti suspenzijom ukoliko je podignuta kaznena prijava”, rekla je Divjak novinarima u Hrvatskom saboru, kako prenosi Hina.

Na upit kako je moguće da takva osoba uopće radi u školi ministrica je ustvrdila kako se “očito dogodila situacija gdje se u nekom intervalu, s obzirom na dokumentaciju koja je trebala biti predana na sam natječajni postupak, dogodilo podizanje optužnice, ako je”.

Inspekcija odmah izašla na teren

“Zbog tog pravnog vakuuma dokumenti koji su bili predani u školu očito su bili takvi da tu nije bilo problema, a sada ćemo reagirati promptno. Ministarstvo je, čim je zaprimilo tu prijavu, zatražilo inspekcijski nadzor i odmah se krenulo”, istaknula je.

Dodala je kako je inspekcija izašla na teren i čim dobiju nalaze i argumente, to će javno obznaniti.

U hrvatskim medijima ranije je objavljeno kako sporni profesor, koji, navodno, radi u nekoliko škola na tom području, ima pravomoćnu optužnicu za spolno zlostavljanje dvoje djece mlađe od 15 godina, a, prema izvorima iz jedne srednje škole u Bjelovaru, u trenutku zaposlenja imao je potvrdu o nekažnjavanju.

Izvor: Agencije